Wed 29.01.20

Herman Van Veen

Facebook event Share Tweet

75… Dat kun je wel zien dat is hij…

Herman van Veen komt met zijn gezelschap, waaronder violiste-zangeres Jannemien Cnossen, harpiste-percussioniste-zangeres Wieke Garcia, bassist-toetsenist Kees Dijkstra en componist-gitariste Edith Leerkes op woensdag 29 en donderdag 30 januari 2020 naar AB Brussel de jaren vieren.

'Vandaag een jaar geleden vroeg iemand van het theater mij of ik al wist wat wij zouden komen spelen. Jee, dacht ik, dat hangt van zo veel af. Hoe toekomstbestendig kan op mijn leeftijd zo’n aankondiging zijn? Het gaat immers altijd anders dan je denkt ook als je denkt het zal wel anders gaan dan je denkt dan gaat het toch nog anders dan je denkt. Zoals Judith, een vriendin, laatst op een feestje zei.
Al zeker weet ik wel als alles gaat zoals ik hoop, versieren we een stoel, want ik wordt vijfenzeventig. Net zo oud als de langst gewapende vrede in onze lage landen ooit. Dus zingen we vast en zeker blij vrij naar Chawwa Wijnberg: 'Violen, anjelieren en een tas vol prei wat hebben we te vieren violen, anjelieren en een tas vol prei.'
Ja, los van wat krakende onderdelen en het regelmatig kwijt zijn van namen, beschouw ik deze tijd, ook al ben ik minder jong dan gisteren, als de beste van mijn leven.
Voor zover, Herman van Veen.'

Herman van Veen (1945) groeide op in Utrecht waar hij ook het conservatorium bezocht. In 1965 maakte hij zijn theaterdebuut met het soloprogramma ‘Harlekijn’- Niemands knecht, niemands baas. Sindsdien reist hij met zijn voorstellingen de wereld rond. Van zijn hand verschenen tot op de dag van vandaag honderdtachtig cd’s, een tachtigtal boeken en zo’n vijfhonderd schilderijen.
Voor zowel zijn artistiek werk als zijn inzet voor projecten ten behoeve van vrede, veiligheid en verbondenheid is hij talloze malen onderscheiden. Zo is hij onder andere drager van het Verdienstkreuz am Band des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland, Ridder in de Orde van Oranje Nassau en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Herman van Veen heeft een Eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel, is vader van vier kinderen en van de weeseend Alfred Jodocus Kwak. Grootvader is hij van drie kleinkinderen.

De foto in dit bericht is rechtenvrij mits naamsvermelding van de fotograaf Pim Ras.

BEKNOPTE BIO:
Herman van Veen (Utrecht 1945) is in zijn genre volstrekt uniek. Geen Nederlandse artiest wordt zo gevierd in de internationale theaters als deze Utrechtse duivelskunstenaar. L’Olympia Parijs, Carré Amsterdam, Friedrichstadtpalast Berlijn, Carnegie Hall New York, AB Brussel, schijnbaar moeiteloos zingt hij zijn repertoire in vier talen. In 1965 beklom Van Veen voor het eerst het podium, sindsdien reist hij met zijn voorstellingen de wereld rond. Herman van Veen speelt viool, zingt, componeert, schrijft, acteert en regisseert, schildert en is de geestelijke vader van de wereldberoemde stripfiguur-eend Alfred Jodocus Kwak. Van Veen zet zich sinds zijn zeventiende actief in voor de rechten van het kind, was achtereenvolgens vrijwilliger, bestuurslid en welwillendheids-ambassadeur voor Unicef en mag zich – naast de vele internationale onderscheidingen die hem ten deel vielen- Doctores Honoris Causa aan de Vrije Universiteit van Brussel noemen omwille van zijn humanitaire inzet, zijn consequente houding tegen elke vorm van onrecht en zijn verdediging van het vrije woord. Sinds november 2012 is het ‘Herman van Veen ARTS CENTER’, gelegen in het hart van een bijna 100 hectare groot natuurgebied in Soestduinen Nederland, ‘een droom in uitvoering’.

Read more Read less

Videos

Response

Het concert was zeer goed, maar zoals reeds eerder vermeld, de mail 'Reminder: Herman Van Veen komt eraan. Plan je trip naar AB' heb ik niet geopend, want ik ken de weg naar de AB. Misschien beter 'Opgelet, uurwijziging' of iets in die aard. Ik en 2 vriendinnen waren inderdaad een kwartier te laat en dat verpest veel ...
anneke-meersseman
we zijn uitermate dankbaar dat we het nog eens mochten meemaken, dankjeveel aan alle medewerkers, tot de volgende!!!
leen.breugelmans855436
Vanaf de start ,genieten van de altijd goede muziek en zangers. Prachtig . We volgen Van Veen al 48 jaar en ja het blijft genieten . Tot binnen twee jaar . We kijken ernaar uit . Bedankt voor deze mooie avond .
dewitte-magda
Jammer van het gevit rond de organisatie, want de communicatie van de avondplanning wás er, en daarnaast is de AB verre van de enige goeie concertzaal die nu eenmaal niet met genummerde plaatsen werkt... Wat Herman en zijn fantastische entourage betreft: bedankt voor de topperformance! Tot binnen 2 jaar, zei je, dus we zullen er zijn!
Joost.Belsack848971
Voor het eerst Herman live aan het werk gezien. En oh, mijn echtgenote en ikzelf waren in de wolken. Een schitterende artiest, een schitterende zanger, een schitterende muzikant, met schitterende bindteksten. Iedere verbinding was een pareltje, naast alle andere pareltjes die hij en zijn muzikanten brachten. Niet alleen een dikke proficiat aan Herman, maar ook aan de muzikanten die elk op zich formidabele artiesten zijn ! Wij komen zo snel mogelijk terug !!!
Maurice.Pappaert823602
Voorwaar een prachtig concert en variétéstuk van een grootmeester van het Nederlandse lied en dito taal ! Met al van nieuwe liedjes, oude versjes en klassiekers als "Anne" en "Opzij" en eigen interpretaties van liedjes van onze Willem Vermandere en Jacques Brel. En dat alles gebracht door een dartelend, jong veulen van 74 (75 op 14/03/20) : wie doet hem dat na ? Toppie !!!
krisco
Gisterenavond in de AB een masterclass muziek gehad, onder andere songwriting, arrangement, mix sérieux-komisch, beheersing van verschillende instrumenten, choreografie, podiumprésence, opbouw show, noem maar op. Van Veen is een perfectionist en hij speelt met virtuoze (multi)muzikanten die hij dan ook geregeld hun ding laat doen terwijl hij op de achtergrond blijft. Beter vind je niet in ons taalgebied. Zo blij dat ik dat (nogmaals) heb mogen meemaken. Wat de organisatie betreft sluit ik me aan bij de meesten hier en ik vind het ook niet kunnen dat plaatsen ongenummerd zijn en als je pech hebt onderweg (bv. trein te laat of iets dergelijks) je kan fluiten naar een goed zitje.
vosje53
Herman van Veen blijft boeien met een lach en een traan, altijd subtiel verpakt om niet te kwetsen. prachtige stem en bijgestaan door stuk per stuk topmensen. Speciaal Edith Leerkens vermelden, topartiest. Een optreden van Herman van Veen doet even vergeten hoe koud ,letterlijk en figuurlijk, het buiten kan zijn.
willy-struijlaert
qua organisatie - zielig (zie vorafgaande meningen) - half uur verschil tussen ticket en réalité it is schandalig, artiest- geweldig, groot, zalig! Andrzej Zakrzewski
Dries66
qua organisatie - zielig (zie vorafgaande meningen) , artiest- zalig!
Dries66
Het concert zelf verdient een 5 XXXX maar waarom stond er op mijn ticket starttijd 20.00 u en begon het concert om 19.30 : we waren er maar net op tijd terwijl we dachten 40 minuten te vroeg te zijn.
HERMAN.VAN BEVEREN831899
Schandalig dat het startuur werd gewijzigd met een eenvoudig mailtje met daarin de simpele mededeling 'Reminder: Herman Van Veen komt eraan. Plan je trip naar AB' Dit is de domste mededeling die je zo'n bericht kunt meegeven om de wijziging in een startuur mee te geven! Wij hàdden immers alles netjes en op tijd geprint en de trip met de wagen gepland. Dus hadden we geen boodschap aan jullie bericht met deze mededeling!!! Aan de ingang mochten we aanvankelijk niet binnen, na enig aandringen werden we naar de zijbalkons geloodst waar we rechtstaand nog een stuk van het eerste deel konden bijwonen. Voor de ronde prijs van 41 euro per kaartje kan dat tellen.!!! Dus ja, wij zijn boos omdat jullie communicatie op niks trekt. Als jullie op de kaarten die jullie elektronisch doorsturen al eenvoudig zouden vermelden dat je het startuur moet nakijken, dan dit een heel verschil maken. Een leuke avond ter gelegenheid van mijn verjaardag werd grondig verpest en daar kan Herman Van Veen niks aan doen. Elke keer wanneer hij in AB kwam, waren we present. Maar AB blundert en we waren niet de enigen! Met zo'n flutcommunicatie denken wij tweemaal na voor we nog opnieuw bij AB reserveren...
Jan.Denil795589
You have to be logged in to post a reaction.
No AB account yet? Register here.

Your visit to AB

Mobility

Our concerts usually finish at 10:30 pm: that way you can still catch the last train home!

Plan your route

Hungry before the concert

Eat something in our AB Café & Resto. Enjoy your meal!

Reserve your table

Order your drink tokens now

That way you don't have to queue and you can go straight to the bar

Order

More AB tips for you

Fanmail

Share your latest musical discoveries with us! That way you will be first to know when they visit AB.

Connect with Facebook Connect with Spotify

We use technologies, such as cookies, to improve your online experience, to provide social media features (like showing YouTube videos) and to analyse traffic on the website. We also share information about your use of our website with our trusted social media and analytics partners.
More information