za 25.05.19

Rewind: dEUS plays 'The Ideal Crash' ('99)

+ Jaguar Jaguar

Facebook event Deel Tweet

dEUS speelt integraal hun 20 jaar oude klassieker ‘The Ideal Crash’

Het gaat erg hard - Oerend Hard zelfs – met de ticketverkoop voor dEUS plays ‘The Ideal Crash’ concerten in het kader van de ◄◄ REWIND-reeks. In een mum van tijd waren de vier concerten – gepland op DINSDAG 21, WOENSDAG 22, DONDERDAG 23 en VRIJDAG 24 mei – uitverkocht. Het derde album van dEUS zit dus overduidelijk in het collectieve geheugen. Om aan de vraag te voldoen, voegt dEUS met plezier nog een 5de concert aan de reeks toe en dat op ZATERDAG 25 MEI.

'The Ideal Crash is de frontale botsing tussen de tegendraadse rock-'n-razernij van dEUS en de bitterzoete pop die zijn voorzitter Tom Barman ejaculeert.’(Humo)

‘The Ideal Crash’ – het derde en fel bewierookte album van dEUS - bestaat 20 jaar en dat moet gevierd worden! En hoe! Zowaar met een integrale uitvoering - van kop tot staart - van deze absolute dEUS-klassieker. Van de (ronduit geniale) openingstrack ‘Put The Freaks Up Front’ tot de gedroomde afsluiter ‘Dream Sequence #1’. Tom Barman hierover: ‘Als er ooit een moment komt om een album in de kijker te zetten, dan is het ongetwijfeld ‘The Ideal Crash’. Het was een bijzonder belangrijke plaat voor ons die meteen de standaard hoog legt voor de nieuwe dEUS-songs die we na afloop ook zullen spelen.’

‘The Ideal Crash’ werd geproduceerd door de Canadese producer David Bottrill – ook producer van onder andere Tool, The Smashing Pumpkins en David Sylvian – die later ook het voorlaatste dEUS-album ‘Keep You Close’ onder handen zou nemen. ‘The Ideal Crash’ prijkte in 99 in vele eindejaarslijstjes en haalde zelfs de top twintig van Oors Top 100 aller tijden, mooi geflankeerd  door Pink Floyds ‘The Wall’ en Radioheads ‘Kid A’.

Guy Garvey (Elbow) beschouwt de prachtsingle ‘Instant Street’ nog steeds als één van zijn favoriete songs aller tijden. En in de jongste Belpop 100 - de lijst met de beste Belgische songs gekozen door de luisteraars van Radio 1 – schittert ‘Instant Street’ 20 jaar later nog steeds in de top 15.

Naar aanleiding van dEUS plays ‘The Ideal Crash’ wordt het album in geremasterde versie heruitgebracht en geeft de band – leve de symboliek! – niet minder dan 20 concerten doorheen heel Europa. Kersvers gitarist Bruno De Groote is uiteraard ook van de partij. Samen met de rest van dEUS duikt hij weldra de studio in voor de opnames van hun 8ste album.

dEUS zal – net als voorgaande artiesten die aantraden in de ◄◄ REWIND-reeks – gelauwerd worden met een officiële steenlegging in de Steenstraat als eerbetoon voor hun bijdrage aan de Belgische (pop)muziek.

◄◄ REWIND

In 2007 lanceerde AB een tijdloze reeks: ◄◄ REWIND. Centraal in deze reeks staan Belgische artiesten die integraal ‘hun klassieker’ performen. Noem het een mijlpaal in hun carrière of meer zelfs: een sleutelplaat uit de Belgische popmuziek. Het gaat vaak om albums die – zij het niet uitsluitend – in het collectieve geheugen gegrift zijn. Noem het ankerpunten in het Belgische muzieklandschap. Elke ‘pièce de résistance’ wordt dus integraal gebracht. Integraal? Jawel, exact in die volgorde zoals de artiest zijn/haar verhaal destijds (of nog steeds) wil(de) vertellen.

Met ◄◄ REWIND draagt AB ook een steentje bij tot het activeren van het Belgische muzikale erfgoed. Passeerden al de revue: ‘The Kids’ (The Kids), ‘Op Zoek Naar Romantiek’ (Guido Belcanto), ‘Jonge Helden’ (Arbeid Adelt!), ‘Gorky’ (Gorki),‘1981-1984’ (The Neon Judgement),‘Royalty In Exile’ (The Scabs), ‘Nooit Meer Drinken’ (Raymond Van Het Groenewoud), ‘De Mens’ (De Mens), ‘The Ship’ (Luc Van Acker), ‘Un Ball Dans La Tête’ (De Puta Madre), ‘Hè Hè’ (Jan De Wilde), ‘Laïs’ (Laïs) en ‘Struggle for Pleasure’ (Wim Mertens).

----------------------

dEUS maakt support acts bekend voor hun inmiddels historische AB 8-daagse

Lovenswaardig! Tijdens hun 8-daagse residentie in het kader van de integrale uitvoering van hun klassieker ‘The Ideal Crash’ binnen de ◄◄ REWIND-reeks, kiest dEUS er bewust voor om elke dag een andere Belgische band in de schijnwerpers te zetten. What’s new? dEUS was destijds reeds pionier in het voortrekken van Belgische bands om hen (internationaal) mee op sleeptouw te nemen. Denk: Evil Superstars, Soulwax, Balthazar, Admiral Freebee, Absynthe Minded, Black Box Revelation of The Hickey Underworld. En het is in de geest van voorgaande dat dEUS opnieuw acht keer op rij jong talent een kans geeft. Hail!

Zo zal de goudeerlijke garagerock van Sons weerklinken en zal Sylvie Kreusch – na Soldier's Heart en Warhaus – bewijzen dat ze goed op weg is om een grande dame van de Belpop te worden. Tristan – die naar eigen zeggen grossiert in ambient pop - opende afgelopen jaar reeds tijdens de uitverkochte concertreeks van Tamino en mag nu op hetzelfde grote podium voor dEUS de honeurs waarnemen. Het Gents/Antwerpse Newmoon balanceert dan weer op de spannende scheidingslijn van post-punk, shoegaze en dreampop en Vito omschrijft zichzelf als Belgicana: ‘een mix van Patti Smith en Kurt Vile in de discotheek na sluitingsuur.’

Jaguar Jaguar verkocht met hun eigenzinnige en dansbare elektropop dit voorjaar op eigen kracht nog de AB Club uit en fans van onheilspellende voodoo gospel en psychedelische desert blues kunnen terecht bij Crayon Sun, het nieuwste project van Aldo Struyf. Met Arabnormal tot slot, presenteert dEUS het kersverse project van Younes Faltakh en Jonas Govaerts (beiden: The Hickey Underworld) dat nog het best te omschrijven valt als ‘Flying carpet music journey to the orient and back.’


Lees meer Lees minder

Video's

Reacties

Keihard genoten. Samen met dochter van 20 jaar. dEUS met de opvoeding meegegeven, hihi. En dat werkt, ze is even gek van Barman en co als ik. "Op u 50ste staan rocken als een gek in een kilt met bottinnen eronder, respect" zegt ze. Wij vonden de dansers zeer zeker nog een meerwaarde, wij houden namelijk van moderne dans, ook in andere omstandigheden zoals Vandekeybus en Fabre, maar de combi met keiharde songs was super. Pas zaterdag zelf besloten om te gaan (TicketSwap); was evenwel de beste beslissing van het jaar...
annemie-berckmans
J’ai bien aimé.
456mgt
Concert op 25/5 was erg ontgoocheld, chaotisch, ongeïnspireerd. We hadden het gevoel dat Tom er echt geen zin in had en het liefst zo snel mogelijk wilde afsluiten. En Mauro wordt stevig gemist.
Carine.Vrebos707740
Top concert, het was af!
Raphael Martens
Great gig! Very complete with all the dancers and super riffs. Long live dEUS!
greengo
Het was brilliant, en de dansers maakten dat de finale van Instant Street het beste werd wat ik ooit heb gezien op een podium. dEUS is een wereldband .
toni-masson
topconcert
De Mey
Génial ! Super concert.
Caroline.Décaudain598938
Genoten van top band. Eenzame hoogte in België ! Sterk, strak. De dansers moesten er voor mij niet bij zijn.
warre
Top, une super énergie - nostalgie 20 ans plus tôt … le groupe de danseuses (danseurs) ajoutait du caractère à certains morceaux
tiwi
Al jaren fan van deus en al meerdere optredens meegemaakt van deze zeer degelijke band. Dinsdag was het gewoon goed met zeker enkele intense hoogtepunten. Het verwachtingspatroon tegenwoordig van de gemiddelde concertbezoeker die denkt dat hij/zij altijd moet weggeblazen worden zal mij worst wezen. Het concept was leer dan origineel gelieve dan ook te oordelen over het album en niet klagen over nummers die niet gespeeld zijn.
Davy.Machiels638984
Om een reactie te plaatsen moet je aangemeld zijn.
Nog geen AB account? Registreer je hier.

Rewind: dEUS plays 'The Ideal Crash' ('99) nieuws

Herbeleef de dEUS-achtdaagse!

Een uniek verhaal van de ‘Oh my dEUS’-winnaar en foto’s

Lees
Stories
Bekijk hier de bekroning van dEUS !

Tom Barman legt uit hoe je op de 'AB Rewind Walk of Fame' kan komen.

Lees
ABtv
Laatste kans! Steun onze wielerploegen!

Sponsor onze AB Café-teams voor de 1000km ten voordele van Kom Op Tegen Kanker

Lees
Goed doel

Je bezoek aan AB

Mobiliteit

Onze concerten stoppen meestal om 22u30: zo geraak je nog thuis met de laatste trein!

Plan je route

Honger voor het concert?

Eet iets in ons AB Café & Resto. Smakelijk!

Reserveer je tafel

Bestel nu al je drankjetons

Zo hoef je niet aan te schuiven maar kan je meteen naar de bar.

Bestel

Fanmail

Deel je laatste muzikale ontdekkingen met ons! Zo word je als eerste op de hoogte gebracht wanneer ze naar AB komen.

Koppel Facebook Koppel Spotify