EUROPALIA: Moondog For Gamelan

EUROPALIA: Moondog For Gamelan

Eerbetoon aan The Viking of 6th Avenue i.s.m. Europalia, Barbican en Unsound

Video's over EUROPALIA: Moondog For Gamelan

Eerbetoon aan The Viking of 6th Avenue i.s.m. Europalia, Barbican en Unsound

MOONDOG
De Amerikaanse excentriekeling Moondog zal voor altijd herinnerd worden als ‘The Viking of 6th Avenue’. Het was de plek waar deze straatmuzikant in Manhattan steeds stond te busken gehuld in een Vikingskostuum. Het was zijn vorm van protest tegen het Christendom - een geloof dat hij in zijn tienerjaren van zich had afgeworpen – waar men hem wegens zijn lange witte haren en dito baard vaak mee associeerde.

 Zijn composities – die vaak korter duren dan een reguliere popsong - worden eerder als ‘schetsen’ aanzien, maar wie dieper graaft, erkent een groots componist. Antony & The Johnsons coverden zijn ‘All is Loneliness’, Steve Reich beschouwt hem als de vader van de minimalisten, Elvis Costello nodigde hem uit op zijn Meltdown Festival, hij was te horen in The Big Lebowski, T-Rex en Daniel Lanois zongen over hem, Andy Warhol ontwierp de hoes van zijn album ‘The Story Of Moondog’, hij nam zelfs met Julie ‘The Sound Of Music’ Andrews een album op en onze eigenste Stef Kamil Carlens moest op vraag van Louis Tim Hardin (zoals Moondog echt heet) zelf zijn groepsnaam Moondog Jr. wijzigen.

MOONDOG EERBETOON
Na een heus AB-eerbetoon op de Feeërieën in ’16 naar aanleiding van wat Moondog’s 100ste verjaardag had moeten zijn, slaan AB & EUROPALIA de handen in elkaar voor een nieuwe hommage! Een uniek project overigens dat niet enkel in AB plaatsvindt, maar tevens in de Londense prestigieuze Barbican alsook op het toonaangevende Unsound-festival in Krakow.

MOONDOG FOR GAMELAN
Moondog For Gamelan is een commissioned work in opdracht van EUROPALIA, waar het werk van Moondog centraal staat en de gamelan (een Indonesisch percussie-instrument) uit zijn traditionle context wordt gehaald. Middels een twee weken durende residentie herwerkten Iwan Gunawan (en diens ensemble Kyai Fatahillah) én Stefan Lakatos Moondog-composities op gamelans, speciaal ontworpen voor dit project.

IWAN GUNAWAN & KYAI FATAHILLAH
Iwan Gunawan wordt beschouwd als een van de belangrijkste eigentijdse componisten uit de West Javaanse hedendaagse cultuur. Zonder zijn roots te verloochenen, beheerst Gunawan tevens de Westerse toonschalen en technieken. Gunawan en zijn ensemble herwerkten destijds zelfs Steve Reich’s compositie ‘Six Marimbas’ voor gamelan.

STEFAN LAKATOS
De Zweedse percussionist Stefan Lakatos was niet enkel leerling van Moondog, hij was tevens bevriend met de meester. Moondog vertrouwde hem zelfs eind jaren ’40 zijn zelf gebouwde percussie-instrument de trimba toe.

Beide projecten zijn een samenwerking/coproductie van EUROPALIA INDONESIA en Les Ateliers Claus.
Meer info over EUROPALIA INDONESIA vind je hier.

 

 

Nieuws over EUROPALIA: Moondog For Gamelan

Diversiteit: AB zet in op Global (Street) Sounds en hiphop Door Kurt Overbergh op

Diversiteit: AB zet in op Global (Street) Sounds en Hiphop

Lees meer 0 reacties

AB & EUROPALIA INDONESIA slaan de handen in elkaar Door Kurt Overbergh op

AB & EUROPALIA INDONESIA slaan de handen in elkaar

Lees meer 0 reacties

Meer AB tips voor jou

 • AB Café & Resto

  Wil je van je concertavond in de AB het perfecte avondje uit maken? Eerst iets lekkers eten, iets gaan drinken vóór of na een concert? Klik hier
   

 • Plan je trip naar AB

  De meeste concerten stoppen om 22u30 zodat je nog thuis geraakt met de laatste treinen van de NMBS!

  Bekijk het overzicht van de laatste treinen of bereken jouw route naar de AB.

 • AB concertcheque

  Doe eens een concert cadeau. De AB concertcheque is dé remedie tegen cadeaustress. Bestel de AB concertcheque online.

Als eerste weten wanneer jouw favoriete artiest naar AB komt?

Voeg je laatste muzikale ontdekkingen toe aan je favoriete artiesten en krijg info à la carte!

Ga verder