Efterklang & The Happy Hopeless Orchestra: 'Leaves - The Colour Of Falling' [concert version of the acclaimed opera]

Efterklang & The Happy Hopeless Orchestra: 'Leaves - The Colour Of Falling' [concert version of the acclaimed opera]

Unieke opera van Karsten Fundal en Efterklang met tekst door Ursula Andkjær Olsen

Unieke opera van Karsten Fundal en Efterklang met tekst door Ursula Andkjær Olsen

"De sfeer hield het midden tussen speels en ontregelend, tussen euforisch en intens, tussen kunst en camp, tussen subtiel en bombastisch. ‘Leaves’ gaf aan dat de operavorm zich leent tot méér dan Mozart of Puccini."
(Focus Knack over ‘Leaves’)

Het Deense Efterklang – een collectief waarmee AB een hechte band heeft – heeft  een hekel aan routine. Zo besloten ze in ’14 zichzelf on hold te zetten en te herbronnen. Het resultaat? De band richtte een eigen radiostation op (‘The Lake’ ofte: ‘the anti-thesis of commercial radio’ zoals ze zelf zeggen), een kersverse band (Liima) én schreven zowaar samen een opera met de Deense componist Karsten Fundal.

Het was niet de eerste keer dat Efterklang de klassieke wereld op zocht. Zo zijn we nog steeds onder de indruk van hun uitverkochte AB-passage in ’12 toen de band in zee ging met het 20-koppig klassieke orkest Sinfonia Rotterdam. ‘Leaves’ gaat echter nog een stap verder. Efterklang wordt namelijk uitgebreid met acht muzikanten (o.a. cello, harmonium, viool,...) en vier vocalisten (waaronder een sopraan en contra tenor) waarbij de grenzen van pop en klassiek finaal vervagen.

De première van ‘Leaves’ vond plaats in ’15 in een verlaten atoombunker in Kopenhagen die dateert uit de Koude Oorlog. Het verhaal handelt over gevangen die er het voorwerp zijn van vreselijke medische experimenten die tot doel hebben een middel te ontwikkelen om het eeuwige leven mogelijk te maken.

Efterklang brengt deze opera in AB op indrukwekkende wijze tot leven in een concertante versie.

Enkele uren voor ze het AB-podium bestijgen komt de band, in gesprek met Focus Knack-journalist Dirk Steenhaut, uitleg geven hoe het hele project tot stand gekomen is. Meer info via deze link.

Meer over deze artiesten

Meer AB tips voor jou

 • AB Café & Resto

  Wil je van je concertavond in de AB het perfecte avondje uit maken? Eerst iets lekkers eten, iets gaan drinken vóór of na een concert? Klik hier
   

 • Plan je trip naar AB

  De meeste concerten stoppen om 22u30 zodat je nog thuis geraakt met de laatste treinen van de NMBS!

  Bekijk het overzicht van de laatste treinen of bereken jouw route naar de AB.

 • AB concertcheque

  Doe eens een concert cadeau. De AB concertcheque is dé remedie tegen cadeaustress. Bestel de AB concertcheque online.

Als eerste weten wanneer jouw favoriete artiest naar AB komt?

Voeg je laatste muzikale ontdekkingen toe aan je favoriete artiesten en krijg info à la carte!

Ga verder