Als er één thema als rode draad doorheen het nieuwe AB seizoen loopt, is het “samenwerking”.
De AB heeft een lange traditie van samenwerkingen, AB/Bota en Autumn Falls zijn daarvan goede voorbeelden. Maar we willen daarin verder gaan : deze stad heeft een erg rijk en divers cultureel landschap en wij geloven dat het belangrijk is om meer samenwerkingen tussen de huizen te creëren.
Samenwerken opent de geesten van de medewerkers en laat hen dingen doen die ongewoon zijn. Zo haalden we vorig seizoen via onze samenwerking met Bozar voor het eerst klassieke orkesten binnen in onze zaal. Dit soort nieuwe ervaringen verbreedt onze artistieke kijk.
Het samenleggen van de schaarse middelen laat ons toe producties te brengen die we alleen niet zouden aankunnen. Elk cultuurhuis klaagt over een gebrek aan middelen. Meer samenwerken kan een stukje een antwoord zijn op deze problematiek. Zo maakt de samenwerking met deSingel en Flagey de nieuwe productie van Amatorski mogelijk.
Met onze buren van de Beursschouwburg plannen we een nieuwe reeks concerten op het scherp van de snee. In deze samenwerking bieden we artiesten die wellicht niet in de normale programmatie van de Beursschouwburg of de AB terecht zouden kunnen toch een podium.
Samenwerkingen leiden er ook toe dat een nieuw publiek kennis maakt met onze huizen. Toen Flagey en AB vorig jaar een symfonische versie van Raymond van het Groenewoud presenteerden, kwam een nieuw publiek voor het eerst binnen in de prachtige concertzaal van Flagey.
Bovenal heeft de AB als groot Vlaams cultuurhuis de uitdrukkelijke ambitie om een verbindende rol te spelen tussen een aantal culturele actoren in Brussel. In het buitenland (en ook in Vlaanderen en Wallonië) heeft men het niet altijd makkelijk om een ander beeld te plakken op Brussel dan dat van grijze ambtenarenstad. Terwijl Brussel zoveel meer is. Ik geloof dat er voor de culturele spelers in Brussel, Vlaamse en Franstalige, een belangrijke rol is weggelegd om dat foute beeld van Brussel bij te sturen. Daarvoor zullen we dan wel de krachten moeten bundelen. Steden als Nantes en Lille hebben aangetoond dat cultuur een erg belangrijke rol speelt in de herwaardering van een stad. En met alle respect voor die steden : Brussel heeft een veel rijker cultureel aanbod. Wij moeten als cultuuractoren het initiatief nemen om onze stad het imago te geven dat ze verdient.
In dat kader moet je ook ons initiatief zien om het Amerikaans Theater een nieuw leven te geven. Het is niet onze bedoeling om van het AT een AB2 te maken. In onze visie is het Amerikaans Theater een nieuwe cultuurplek voor Brussel waar alle podiumkunsten hun plaats vinden en waar vele cultuurhuizen samenwerken. Een zaal van 1.200 zitjes is een erg waardevolle aanvulling bij de bestaande zalen in Brussel. Het AT zal er niet alleen zijn voor gevestigde waarden : het is uitdrukkelijk de bedoeling om er plaats te maken voor vernieuwing en jong artistiek talent. Repetitielokalen, creatie platformen en bijvoorbeeld een demo studio moeten ervoor zorgen dat Brussel eindelijk een plek krijgt waar jonge mensen uit Brussel en daarbuiten naar hartenlust kunnen experimenteren en repeteren. En waar verschillende vormen van cultuur elkaar kunnen beïnvloeden.
De AB heeft in het voorbije jaar gewerkt aan een business plan voor het Amerikaans Theater. Dat plan is nu klaar en daarmee gaan we nu de hort op om de overheden ervan de overtuigen dat een investering in het AT een belangrijke meerwaarde zal geven aan Brussel, Vlaanderen en België. Wij hopen tegen eind dit jaar duidelijkheid te hebben of onze plannen al dan niet zullen doorgaan. En om het Amerikaans Theater als cultuurplek in de aandacht te houden, organiseren we er op 20 en 21 september al een aantal boeiende concerten.
Ik kijk zelf erg uit naar de opening van Muntpunt op 6 september. Ik hoop dat Muntpunt ook een belangrijke verbindende rol zal gaan spelen tussen de verschillende Vlaamse cultuurhuizen in Brussel. Wij gaan in ieder geval actief met hen samenwerken.
Een cultuurhuis in Brussel moet volgens ons ook zeer expliciet zijn rol in deze stad op zich nemen. En dat gaat verder dan alleen maar aan cultuur doen. Zo wil de AB zijn steentje bijdragen tot het oplossen van het mobiliteitsprobleem. Ik hoef niet te herhalen dat Brussel op dat vlak slecht scoort. In samenwerking met de MIVB bieden wij sinds een jaar de Eventpass aan, waarbij elk ticket van de AB meteen ook een vervoersbewijs voor het MIVB netwerk is. Nog meer dan 60% van onze bezoekers komt met de auto en dat is veel te veel als je er rekening mee houdt dat 25% van onze bezoekers uit het Brusselse gewest komt en dat in de buurt van de AB 3 treinstations, een metro station en verschillende busverbindingen liggen. Wij blijven inzetten op dat openbaar vervoer en het is onze bedoeling om op korte termijn ook een samenwerking met de NMBS aan te kondigen.
Dit seizoen willen we de nadruk leggen op de fiets. Brussel evolueert langzaam in de richting van een meer fietsvriendelijke stad en dat willen wij graag ondersteunen. Als aandachtstrekker organiseren we in samenwerking met het kabinet van Staatsecretaris Bruno De Lille een fietsconcert : diegenen die op 17 oktober met de fiets naar het concert van Bent Van Looy komen, krijgen hun ticket tegen halve prijs. De Steenstraat zal die avond een grote fietsparking worden. Wij ijveren er bij het stadsbestuur voor om in het centrum meer fietsparkings te creëren zodat fietsen ook op een veilige manier kunnen geparkeerd worden.
Brussel is tot nog toe veel aan bod gekomen in mijn verhaal. De AB blijft natuurlijk ook een trotse Vlaamse instelling in Brussel. In dat kader vieren we volgend AB seizoen een opvallende verjaardag : ons Zomerfestival Boterhammen in het Parkbestaat dan 25 jaar. Als aanloop naar die heuglijke gebeurtenis lanceren we een nieuwe reeks middagconcerten onder de noemer “De Kleine Boterhammen”, waar we aandacht gaan besteden aan jong, veelal Vlaams talent. Daarvoor werken we samen met Sabam.
Ik heb nu erg veel over samenwerkingen gepraat. Dat betekent natuurlijk niet dat we onze eerste opdracht uit het oog gaan verliezen : een boeiend muzikaal programma maken voor onze 300.000 bezoekers per jaar. Meer dan ooit willen we daarbij kansen geven aan jong en vernieuwend en lokaal talent. Op naar een spetterend nieuw concertseizoen!
Dirk De Clippeleir, Algemeen Directeur AB