Thundercat + Shobaleader One + Shabaka And The Ancestors + Yussef Kamaal

Thundercat + Shobaleader One + Shabaka And The Ancestors + Yussef Kamaal

BRDCST mini festival met als thema: ‘Is Jazz entering a new Golden Age?’

Video's over Thundercat + Shobaleader One + Shabaka And The Ancestors + Yussef Kamaal

BRDCST mini festival met als thema: ‘Is Jazz entering a new Golden Age?’

BRDCST is het buitengewoon indoor voorjaarsfestival van AB waarbij we inzetten op muzikale grenzeloosheid. De naam is een directe verwijzing naar de retro futuristische elektronicapop van de Engelse band Broadcast die het afgelopen decennium inspirerende albums uitbracht als ‘Haha Sound’ en ‘Noise Made By The People’. Centraal tijdens BRDCST staan artiesten die muzikale vernieuwing hoog in het vaandel dragen. Ons muzikale buikgevoel doet de rest.


Naar goede gewoonte eindigt BRDCST op de slotdag met een heus mini festival binnen het festival. Het sterke opiniestuk uit The Guardian - ‘Is Jazz entering a new Golden Age again?’ – was meteen de rechtstreekse aanleiding om de hele avond in het teken te zetten van eigentijdse dwarse jazz. Met acts als Thundercat, Shabaka Hutchings en Yussef Kamaal ondersteunen we tevens de these dat het afrofuturisme – een term voor het eerst gebruikt in ’93 door de Amerikaanse cultuurcriticus Mark Dery in zijn essay ‘Black To The Future’ – aan een flinke opmars bezig is.

 

THUNDERCAT (us)
Blikvanger op de laatste BRDCST-dag is zonder meer Brainfeeder-act Thundercat aka de wonderbaarlijke bassist/Grammy-winnaar Stephen Bruner, die één van de architecten was achter Kendrick Lamar’s klassieker ‘To Pimp A Butterfly’. Naast zijn zeer diverse muzikale bijdragen aan andere artiesten (Flying Lotus - Kamasi Washington - Suicidal Tendencies), heeft Stephen’s alterego Thundercat een eigen repertoire om ‘u’ tegen te zeggen. Drie meesterlijke albums – produced by Flying Lotus – en een livereputatie die te meten is met de allergrootsten in de jazz.

SHOBALEADER ONE  (uk)
Die dwarse jazz mag u trouwens letterlijk nemen, want de al even meesterlijke bassist Tom Jenkinson (=Squarepusher) houdt er tevens een spannend nevenproject op na: Shobaleader One. Een furieus kwartet onder leiding van Jenkinson die de liefde voor de fusion-periode van Miles Davis ‘bezingt’, zijn gekende adoratie voor Jaco Pastorius uitademt en Squarepusher-klassiekers explosief herwerkt. Oh ja: het upcoming album ‘Elektrac’ komt uit op 10 maart via het fantastische Warp label van onder meer Aphex Twin, Battles, Mount Kimbie en festival-naamgenoot Broadcast.  


SHABAKA AND THE ANCESTORS (uk)
Muzikale veelvraat, saxofonist en vernieuwer Shabaka Hutchings houdt er momenteel minstens vier projecten op na: Sons Of Kemet, The Comet Is Coming, Melt Yourself Down en Shabaka And The Ancestors. Met die laatste – fel Afrikaanse geïnspireerde – formatie zakt hij af naar BRDCST. Deze meestermuzikant – hij wordt ook wel eens de Britse Kamasi Washington genoemd – bracht in september ’16 met ‘Wisdom Of The Elders’ een straf album uit op kwaliteitslabel Brownswood, het label van Gilles Peterson.

YUSSEF KAMAAL (uk)
Diezelfde Gilles Peterson lanceerde ook één van de hipste jazz influenced acts van de laatste maanden: Yussef Kamaal! Het duo – Yussef Dayes en Kamaal Williams (aka Henry Wu) – grossiert in jazz met zware elektronicabassen en pianoritmes. Debuutalbum ‘Black Focus’ (2016, Brownswood) is een regelrecht schot in de roos!

Meer AB tips voor jou

 • AB Café & Resto

  Wil je van je concertavond in de AB het perfecte avondje uit maken? Eerst iets lekkers eten, iets gaan drinken vóór of na een concert? Klik hier
   

 • Plan je trip naar AB

  De meeste concerten stoppen om 22u30 zodat je nog thuis geraakt met de laatste treinen van de NMBS!

  Bekijk het overzicht van de laatste treinen of bereken jouw route naar de AB.

 • AB concertcheque

  Doe eens een concert cadeau. De AB concertcheque is dé remedie tegen cadeaustress. Bestel de AB concertcheque online.

Als eerste weten wanneer jouw favoriete artiest naar AB komt?

Voeg je laatste muzikale ontdekkingen toe aan je favoriete artiesten en krijg info à la carte!

Ga verder