di 21.05.19

Rewind: dEUS plays 'The Ideal Crash' ('99)

+ Sylvie Kreusch

Facebook event Deel Tweet

dEUS speelt integraal hun 20 jaar oude klassieker ‘The Ideal Crash’

'The Ideal Crash is de frontale botsing tussen de tegendraadse rock-'n-razernij van dEUS en de bitterzoete pop die zijn voorzitter Tom Barman ejaculeert.’(Humo)

‘The Ideal Crash’ – het derde en fel bewierookte album van dEUS - bestaat 20 jaar en dat moet gevierd worden! En hoe! Zowaar met een integrale uitvoering - van kop tot staart - van deze absolute dEUS-klassieker. Van de (ronduit geniale) openingstrack ‘Put The Freaks Up Front’ tot de gedroomde afsluiter ‘Dream Sequence #1’. Tom Barman hierover: ‘Als er ooit een moment komt om een album in de kijker te zetten, dan is het ongetwijfeld ‘The Ideal Crash’. Het was een bijzonder belangrijke plaat voor ons die meteen de standaard hoog legt voor de nieuwe dEUS-songs die we na afloop ook zullen spelen.’

‘The Ideal Crash’ werd geproduceerd door de Canadese producer David Bottrill – ook producer van onder andere Tool, The Smashing Pumpkins en David Sylvian – die later ook het voorlaatste dEUS-album ‘Keep You Close’ onder handen zou nemen. ‘The Ideal Crash’ prijkte in 99 in vele eindejaarslijstjes en haalde zelfs de top twintig van Oors Top 100 aller tijden, mooi geflankeerd  door Pink Floyds ‘The Wall’ en Radioheads ‘Kid A’.

Guy Garvey (Elbow) beschouwt de prachtsingle ‘Instant Street’ nog steeds als één van zijn favoriete songs aller tijden. En in de jongste Belpop 100 - de lijst met de beste Belgische songs gekozen door de luisteraars van Radio 1 – schittert ‘Instant Street’ 20 jaar later nog steeds in de top 15.

Naar aanleiding van dEUS plays ‘The Ideal Crash’ wordt het album in geremasterde versie heruitgebracht en geeft de band – leve de symboliek! – niet minder dan 20 concerten doorheen heel Europa. Kersvers gitarist Bruno De Groote is uiteraard ook van de partij. Samen met de rest van dEUS duikt hij weldra de studio in voor de opnames van hun 8ste album.

dEUS zal – net als voorgaande artiesten die aantraden in de ◄◄ REWIND-reeks – gelauwerd worden met een officiële steenlegging in de Steenstraat als eerbetoon voor hun bijdrage aan de Belgische (pop)muziek.

◄◄ REWIND

In 2007 lanceerde AB een tijdloze reeks: ◄◄ REWIND. Centraal in deze reeks staan Belgische artiesten die integraal ‘hun klassieker’ performen. Noem het een mijlpaal in hun carrière of meer zelfs: een sleutelplaat uit de Belgische popmuziek. Het gaat vaak om albums die – zij het niet uitsluitend – in het collectieve geheugen gegrift zijn. Noem het ankerpunten in het Belgische muzieklandschap. Elke ‘pièce de résistance’ wordt dus integraal gebracht. Integraal? Jawel, exact in die volgorde zoals de artiest zijn/haar verhaal destijds (of nog steeds) wil(de) vertellen.

Met ◄◄ REWIND draagt AB ook een steentje bij tot het activeren van het Belgische muzikale erfgoed. Passeerden al de revue: ‘The Kids’ (The Kids), ‘Op Zoek Naar Romantiek’ (Guido Belcanto), ‘Jonge Helden’ (Arbeid Adelt!), ‘Gorky’ (Gorki),‘1981-1984’ (The Neon Judgement),‘Royalty In Exile’ (The Scabs), ‘Nooit Meer Drinken’ (Raymond Van Het Groenewoud), ‘De Mens’ (De Mens), ‘The Ship’ (Luc Van Acker), ‘Un Ball Dans La Tête’ (De Puta Madre), ‘Hè Hè’ (Jan De Wilde), ‘Laïs’ (Laïs) en ‘Struggle for Pleasure’ (Wim Mertens).

----------------------

dEUS maakt support acts bekend voor hun inmiddels historische AB 8-daagse

Lovenswaardig! Tijdens hun 8-daagse residentie in het kader van de integrale uitvoering van hun klassieker ‘The Ideal Crash’ binnen de ◄◄ REWIND-reeks, kiest dEUS er bewust voor om elke dag een andere Belgische band in de schijnwerpers te zetten. What’s new? dEUS was destijds reeds pionier in het voortrekken van Belgische bands om hen (internationaal) mee op sleeptouw te nemen. Denk: Evil Superstars, Soulwax, Balthazar, Admiral Freebee, Absynthe Minded, Black Box Revelation of The Hickey Underworld. En het is in de geest van voorgaande dat dEUS opnieuw acht keer op rij jong talent een kans geeft. Hail!

Zo zal de goudeerlijke garagerock van Sons weerklinken en zal Sylvie Kreusch – na Soldier's Heart en Warhaus – bewijzen dat ze goed op weg is om een grande dame van de Belpop te worden. Tristan – die naar eigen zeggen grossiert in ambient pop - opende afgelopen jaar reeds tijdens de uitverkochte concertreeks van Tamino en mag nu op hetzelfde grote podium voor dEUS de honeurs waarnemen. Het Gents/Antwerpse Newmoon balanceert dan weer op de spannende scheidingslijn van post-punk, shoegaze en dreampop en Vito omschrijft zichzelf als Belgicana: ‘een mix van Patti Smith en Kurt Vile in de discotheek na sluitingsuur.’

Jaguar Jaguar verkocht met hun eigenzinnige en dansbare elektropop dit voorjaar op eigen kracht nog de AB Club uit en fans van onheilspellende voodoo gospel en psychedelische desert blues kunnen terecht bij Crayon Sun, het nieuwste project van Aldo Struyf. Met Arabnormal tot slot, presenteert dEUS het kersverse project van Younes Faltakh en Jonas Govaerts (beiden: The Hickey Underworld) dat nog het best te omschrijven valt als ‘Flying carpet music journey to the orient and back.’


Lees meer Lees minder

Video's

Reacties

Zalig
dimitry
Moins d'ambiance??? Cela veut dire quoi? Pas assez de spectateurs qui se rentrent dedans pendant tout le concert? Personnellement je déteste me faire bousculer à un concert mais cela ne veut pas dire que je reste statique. Donc seulement à la fin on a eu droit à du pogo sur Thank You for the Roses. Sinon un spectateur se plaint du son 'mauvais'. Bon....pas si mauvais que cela; t'as jamais été au Sportpaleis. Très bonne idée, les danseurs même Tom ose quelques pas de danse. Original car assez rare pour un concert rock. On savait que l'on venait entendre l'intégralité de 'The Ideal Crash', donc pas de surprises. En rappel 4 titres, oui ils auraient pu en jouer 2 de plus mais encore tenir 6 soirées. Bref, le groupe continue à s'amuser sur scène et on continue à aller les voir. Respect !!! Une note spéciale à Sylvie Kruesch en 1ère partie : assez impressionante. A suivre.
banjoman
Zalig!!!!
katrien74
Ik was me de hele tijd aan het afvragen wanneer het zou beginnen… Wat een hoogtepunt had moeten zijn, Ideal Crash en Instant Street, was uiteindelijk een aarzelende entree. En zo was de hele plaat gespeeld alvoor er iets gebeurd was. Ok, dansers, fair enough, extraatje. Zelfs bij Put the freaks up front zakte het na strofe/refrein als een pudding ineen. Niks ambiance, alleen een beetje 'headnodding and foottapping'… Dan vraagt het publiek zich af of de band een slechte dag heeftn en vraagt de band zich af wat er mis is met het publiek. Achteraf werd het duidelijk: er zat 'een handvol' genodigden in de zaal, die achteraf allemaal in de club mochten socializen… Wie komt op het onzalige idee om een farma(?) bedrijf zijn pr daar te laten doen? Dan is het logisch dat je een zaal niet enthousiast meekrijgt, want dat publiek is mak en staat er als een toerist naar een attraktie te staren. Onzalig idee van AB/LiveNation, shame on you, selling out music… Wel ne sympathieke mens, anders, die boeremens uit de westhoek die om 22:20 vroeg, bij het aanfloepen van de zaallichten: Komt-'n nog were? Ne kan toch nog 10 minuutn speeln…
samvisualkitchen
Akkoord wat die 'flow' betreft. Het begin was zelfs stroef, wat heer Barman zelf eventjes toegaf. Maar eens op gang was dit ronduit explosief. Goed idee trouwens om dansers te engageren.
paster
dEUS is altijd goed, maar gisteren leek het alsof ze de handrem waren vergeten los te zetten. Er zat weinig ‘flow’ in het optreden
Frank.Preuveneers537495
Om een reactie te plaatsen moet je aangemeld zijn.
Nog geen AB account? Registreer je hier.

Rewind: dEUS plays 'The Ideal Crash' ('99) nieuws

Laatste kans! Steun onze wielerploegen!

Sponsor onze AB Café-teams voor de 1000km ten voordele van Kom Op Tegen Kanker

Lees
Goed doel

Je bezoek aan AB

Mobiliteit

Onze concerten stoppen meestal om 22u30: zo geraak je nog thuis met de laatste trein!

Plan je route

Honger voor het concert?

Eet iets in ons AB Café & Resto. Smakelijk!

Reserveer je tafel

Bestel nu al je drankjetons

Zo hoef je niet aan te schuiven maar kan je meteen naar de bar.

Bestel

Fanmail

Deel je laatste muzikale ontdekkingen met ons! Zo word je als eerste op de hoogte gebracht wanneer ze naar AB komen.

Koppel Facebook Koppel Spotify

We gebruiken technologieën, zoals cookies, om je surfervaring makkelijker te maken, om sociale mediafuncties te bieden (zoals het vertonen van YouTubevideo’s) en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde sociale media-, en analysepartners.
Meer informatie