za 30.09.17

JAZZ 100: How Sun Ra's Definitive Singles Catalog Finally Saw The Light of Day

Facebook event Deel Tweet

Gesprek met Paul Griffiths, samensteller van Sun Ra’s Ultieme Singles Collectie

100 jaar geleden verscheen de allereerste jazzplaat: The Original Dixieland Jass Band met ‘Livery Stable Blues’. AB zet daarom één jaar lang jazz extra in de kijker. Van hedendaagse klassiekers over muzikale dwarsliggers die zich door jazz laten inspireren tot de jongste volstrekt eigenzinnige jazzgeneratie van eigen bodem.

WAT?
U toevallig ook afgevraagd welk nummer Radiohead draaide na hun set op Rock Werchter? Het was de superbe doo wop track ‘Bye Bye’ van de ongrijpbare jazzlegende Sun Ra die terug te vinden is op de net verschenen driedubbelaar ‘The Definitive 45s Collection’ via Strut Records.

Sun Ra – Herman Poole ‘Sonny’ Blount – moet zowat het grootste oeuvre uit de jazzgeschiedenis op zijn naam hebben staan met naar schatting +/- 120 albums. Zijn werk was het equivalent van kosmische jazz, avant garde en fusion, maar ook dat van doo wop en big band jazz. De Londense journalist Paul Griffiths slaagde er in om een minder belichte kant van Sun Ra in the picture te zetten: het werk dat op 7” verscheen en vrij omvangrijk was. Opvallend: want sinds de introductie van de 12” LP in 1948 was dit – in tegenstelling tot popmuziek - dé perfecte outlet voor de doorgaans meer uitgesponnen jazzcomposities.

VOOR FANS VAN
Afrofuturisme, kosmische jazz & Sun Ra Arkestra.

QUOTE
The Wire: ‘This constellation of miniature masterpieces is arguably the finest introduction to the Ra universe there is.’

PROGRAMMATOR
Kurt Overbergh: ‘Sun Ra wordt studie-object numéro uno tijdens mijn pensioen. Strut’s unieke ‘The Definitive 45s Collection’ is mijn garantie voor het slagen in mijn ingangsexamen.’

Lees meer Lees minder

Video's

Reacties

Om een reactie te plaatsen moet je aangemeld zijn.
Nog geen AB account? Registreer je hier.

Je bezoek aan AB

Mobiliteit

Onze concerten stoppen meestal om 22u30: zo geraak je nog thuis met de laatste trein!

Plan je route

Honger voor het concert?

Eet iets in ons AB Café & Resto. Smakelijk!

Reserveer je tafel

Bestel nu al je drankjetons

Zo hoef je niet aan te schuiven maar kan je meteen naar de bar.

Bestel

Fanmail

Deel je laatste muzikale ontdekkingen met ons! Zo word je als eerste op de hoogte gebracht wanneer ze naar AB komen.

Koppel Facebook Koppel Spotify