wo 19.09.18

In Remembrance of Jóhann Jóhannsson: ‘Virðulegu Forsetar’

Facebook event Deel Tweet

Uniek kerkconcert en eerbetoon aan een gelauwerde Ijslandse (film)componist

Opgelet: dit concert vindt plaats in de Begijnhofkerk (Begijnhof 2062, 1000 Brussel). Dit is op 10 minuten wandelafstand van AB.

JÓHANN JÓHANNSSON
De Ijslandse componist Jóhann Jóhannsson is door het brede publiek vooral bekend voor zijn soundtracks, waaronder het gelauwerde ‘The Theory of Everything’. Hiervoor won Jóhannsson een Golden Globe én een resem Oscar-, BAFTA- en Grammy-nominaties.

Zijn beproefde combinatie van klassieke composities met electro was te horen op bewierookte albums zoals zijn debuut ‘Englabörn’ (’02), ‘Virðulegu Forsetar’(’04), ‘IBM 1401, A User’s Manual’ (’06), ‘Fordlândia’ (’08) en recentelijk nog ‘Orphée’ (’16).

Eerder dit jaar overleed Jóhannsson onverwacht in zijn appartement te Berlijn op 48-jarige leeftijd.

EERBETOON: IN REMEMBRANCE OF JÓHANN JÓHANNSSON
Samen met AB-huisartiest Adam Wiltzie (A Winged Victory for the Sullen, Stars of the Lid) – die tot de inner circle van Jóhannssons nabij vrienden behoorde - en onder goedkeurend oog van het management van Jóhannsson werd met de grootste zorg een programma, line-up, locatie én datum uitgekozen.

HET PROGRAMMA: ‘VIRÐULEGU FORSETAR’ (Touch. ’04)
Op het programma: de integrale uitvoering van ‘Virðulegu Forsetar’, Jóhann Jóhannssons tweede album dat in 2004 verscheen als opvolger van zijn debuut ‘Englabörn’. ‘Virðulegu Forsetar’ wil zoveel zeggen als ‘eminente presidenten’ en diende destijds ook als soundtrack bij een expo over … euh … presidenten.‘Virðulegu Forsetar’ is een statige, minimalistische compositie in vier delen met een duur van om en bij de 60 minuten. Het instrumentarium bestaat uit 11 koperblazers, percussie, orgel en piano. Tot hiertoe werd het album slechts tweemaal integraal live gebracht. De première vond plaats in de befaamde Hallgrímskirkja (Reykjavik, Ijsland), de plek waar ook de uitvaart van Jóhann plaatsvond.

DE LOCATIE: BEGIJNHOFKERK
Voor de locatie van het concert werd dan ook bewust geopteerd voor een kerk en in het bijzonder de Begijnhofkerk. Geen toeval, gezien Adam Wiltzie er viel voor de akoestiek na een eerder succesvol concert met zijn band Stars of the Lid.

LINE-UP
Adam Wiltzie (electro/orgel) – die ook te horen is op diverse soundtracks van Jóhannsson – stelde de line-up met de grootste zorg samen. Hoewel nog work in progress, zal naast Wiltzie ook Skúli Sverrisson (bass/electro) en orkestleider Guðni Franzson de band vervoegen. Beiden waren te horen op ‘Virðulegu Forsetar’. Voor de blazers werd gekozen voor het Belgische koperensemble Belgian Brass dat in het verleden al door Jóhannsson werden uitgenodigd voor de liveperformance van zijn album ‘The Miners’ Hymns’.

DATUM: 19.09.2018
Toeval bestaat niet, want ook de datum is met zorg uitgekozen. Op 19 september zou Jóhannsson 49 geworden zijn.

SOUNDTRACK BY MIKE HARDING (TOUCH.)
Het Britse electrolabel Touch. (zie ook: Fennesz, Hildur Guðnadóttir, Chris Watson ...) geloofde als eerste in de kracht én pracht van Jóhanns werk en releaste zijn eerste twee albums. Founding father Mike Harding zal die avond de soundtrack verzorgen.

JÓHANN JÓHANNSSON & AB
Tot slot: Jóhann Jóhannsson was geen onbekende voor AB. Zo deelde hij in 2009 op het Domino-festival de profetische billing met de inmiddels groot geworden Jon Hopkins. In de reeks Silence Is Sexy -  waarbij hedendaags klassiek centraal stond - trad Jóhannsson twee maal aan. In 2011 als curator van zijn eigen avond in de periode dat zijn album ‘The Miners’ Hymns’ het levenslicht zag en in 2012 in het goede gezelschap van Hauschka en Dustin O’Halloran.

Lees meer Lees minder

Video's

Reacties

Het was een wonderlijke avond . Alles was ook goed georganiseerd . Niet alleen de muziek maar ook de belichting was sprookjesachtig . En het dient ook eens gezegd dat de medewerkers meer dan hun best deden opdat het iedereen zou wel gevallen . De hemel op aarde ! Merci .
christiaan-dorchain
Adem benemend
Maxime.Willemsen741603
Unique
Sirrý.Örvars745032
Outstanding performance in a perfect setting.... ruined very slightly by the guy next to me who played with his phone throughout.
mrktrpny
Om een reactie te plaatsen moet je aangemeld zijn.
Nog geen AB account? Registreer je hier.

Fanmail

Deel je laatste muzikale ontdekkingen met ons! Zo word je als eerste op de hoogte gebracht wanneer ze naar AB komen.

Koppel Facebook Koppel Spotify

We gebruiken technologieën, zoals cookies, om je surfervaring makkelijker te maken, om sociale mediafuncties te bieden (zoals het vertonen van YouTubevideo’s) en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde sociale media-, en analysepartners.
Meer informatie