zo 23.10.16

In remembrance of David McComb... The Triffids play 'Born Sandy Devotional' (1986) + Artist Talk w/ The Triffids + Documentary + ...

Facebook event Deel Tweet

Eerbetoon aan de 30ste verjaardag van een klassieker

‘One of the finest Australian albums ever made. ‘An absolute masterpiece.’
(The Guardian)

Born Sandy Devotional’ – één van de invloedrijkste Australische albums ooit - wordt 30 dit jaar en dat moet gevierd worden. Het album bevatte prachtsongs als ‘Wide Open Road’, ‘Life Of Crime’ en ‘Stolen Property’ die wijlen Humo-journalist Marc Mijlemans omschreef als ‘onvervalste klassiekers’. Het desolate Australische landschap fungeerde als metafoor voor eenzaamheid en verlies, een thematiek die als rode draad door het werk van The Triffids liep.

Landgenoot Nick Cave is fan en inaugureerde hen in ’08 in de Australian Rock And Roll Hall of Fame. De Morgen, Focus Knack en De Standaard nemen steeds het woord ‘meesterwerk’ in de mond als het over ‘Born Sandy Devotional’ gaat. En ook de wereld leek hen het afgelopen decennium niet te zijn vergeten. Hun albums werden de afgelopen jaren opnieuw geremasterd/heruitgebracht, er verscheen een boek over The Triffids (‘Vagebond Holes’) alsook een postume gedichtenbundel (‘Beautiful Waste’) van frontman David McComb die in ’99 op illustere wijze om het leven kwam. The Triffids beschouwden België steeds als hun tweede thuis en het is dan ook niet verwonderlijk dat er in het verleden reeds een tweetal retrospectieve concerten (in het Leuvense Stuk alsook in Zaal België) plaats vonden.

Naar aanleiding van de 30ste verjaardag van hun doorbraakalbum besloten de overgebleven Triffids-leden nog één keer naar Europa af te zakken en middels een laatste eerbetoon aan ‘Born Sandy Devotional’ het album in het panthenon van meesterwerken te katapulteren. Hierbij passeren ze slechts in drie Europese steden: Londen (waar de band tijdlang resideerde), de Amsterdamse Paradiso en onze eigenste AB. Tot de guest behoren o.a. Rob Snarksi en J P Shilo, beiden leden van het sterk aan The Triffids gelieerde The Blackeyed Susans.

In samenwerking met de band wordt volop aan een avondvullend programma gewerkt. Verwacht u alvast aan een Artist Talk met de band, een screening gewijd aan ‘Born Sandy Devotional’ uit de reeks ‘Great Australian Albums’ (die ook klassiekers van Nick Cave, Crowded house en The Saints belichtte), een micro-expo,...

Nick Cave over David McComb.
Marc Mijlemans over ‘Born Sandy Devotional’.

Lees meer Lees minder

Video's

Reacties

Ik vond net dat ze blijkbaar toch wel wat hadden gerepeteerd. In Hasselt een aantal jaren terug leek het eerder een balorkest dat kwam spelen. Eens te meer werd het mij duidelijk dat de Triffids zonder David McComb waarschijnlijk nooit enige bekendheid had gekregen. Ik miste zijn stem. Wat wel zeer erg is: een optreden spelen voor een zaal waar iedereen op een stoel moet hangen. Voor mij is een rockconcert pas goed als je ook wat mee kan gaan in de muziek.
swell
Pffffffff, wat een hoop zageventen hier zeg. Het optreden was top mi. Q&A was ook goed. Docs in orde, Meuris zoals altijd top. Fijne avond. En voor alle pezewevers: blijf gewoon thuis, en zet hun cd's op.
bollocks
ik verwachtte wel een Nederlandstalige avond maar dat er geen enkel woord in het Frans of Engels werd gesproken vind ik toch ontgoochelend... Het was wel een aangename avond...
laurence11
Wat een negatieve reacties allemaal.... Ik zat vooraan en heb heel de avond enorm genoten ! Goed interview, prachtige docu , schitterend concert !!! Nostalgie op en top met sublieme nummers etc...... Alles was dik ok beste mensen !
dvissers
Het was rommelig, te weinig gerepeteerd.. Het geluid was helemaal niet goed. De zang overtroffen door de muziek, kwam helemaal niet goed over. zeker niet door de gastzanger met hoed. Bij de anderen was het ietwat beter. toch blij dat ik geweest ben, maar ik had er toch iets meer van verwacht. De Q&A was ok, ook de lezing van Stijn Meuris
streepe
De dag na het Triffids concert maakt een diepe weemoed zich van mij meester. Ik heb ze nog eens gezien, mijn helden uit de jaren 80, na Futurama, Werchter en de Vooruit, een vierde keer The Triffids. Ik vond het een goed concert niet meer en niet minder. Te luid? helemaal vanachter in de zaal was de klank ok ;-) De Q&A had anders gekund, waarom niet het geacht publiek aan het woord laten. Dan had ik vb. aan Bad Seed, Peter casey kunnen vragen of Nick Cave niet gaat toeren. Dus AB, toch bedankt om The Triffids naar Brussel te halen.
dormifabel
abominabele klank, echt ondermaatse wollige brij van een mixer die zelf het beter amateur-niveau niet haalt helaas. En te veel gastzangers en te weinig repetitie gaf een bepaalde slepend aspect a d muziek die storend was. Maar altijd goed hen te zien uiteraard, maar dat geluid.. echt . :-)
kriskenis
Bedankt voor dit initiatief AB. Prachtige avond beleefd. Doe zo verder.
pattes
Ik heb genoten van elk moment.Enige wanklank:Rob mc Comb wilde na de Q and A onze LP's signeren omdat we niet tot het einde konden blijven wegens de laatste trein om 22.10.Hoewel we er alleen stonden kregen we te maken met een 'njet'van de AB security.Jammer....
Christel.Keymeulen554907
gastzangers waren : jp shilo (die ook de ganse avond mee gitaar, xylofoon, ... speelde) rob snarski (die met het hoedje) (zanger van balckeyed susans) simon breed (die lange) toby martin
fmmjha
@ronrobby: Ik denk dat je JP Shilo bedoelt. Zijn timbre leunt inderdaad dicht aan tegen dat van David McComb.
suesomers
Ik sluit me aan bij de andere reacties, geluidsmix kon beter en er waren helaas veel middelmatige gastzangers... die man met zijn koddig hoedje en zijn Poolse pornosnor spaande de kroon. Hij was hemeltergend slecht. Er was één zeer goede stem, de man die de hele avond gitaar speelde bij de Triffids en drie songs mocht doen. Hij had wel charisma en een timbre dat wat deed denken aan dat Van David McComb. Knap werk. Weet iemand hier op de site hoe die brave man heet? Al bij al was het toch weer een mooie avond in de AB want de songs die bleven altijd wel als een neogotisch klassiek huis fier overeind staan.
ronrobby
Om een reactie te plaatsen moet je aangemeld zijn.
Nog geen AB account? Registreer je hier.

In remembrance of David McComb... The Triffids play 'Born Sandy Devotional' (1986) + Artist Talk w/ The Triffids + Documentary + ... nieuws

In remembrance of David McComb... The Triffids Live at AB - Ancienne Belgique

The Triffids Live at AB - Ancienne Belgique

Lees
ABtv
Nieuwe expo AB Resto - The Triffids, Born Sandy Devotional

Nog tot eind deze maand kan je in AB Resto terecht voor een expo rond het artwork van het meesterwerk 'Born Sandy Devotional'.

Lees
Stories

Je bezoek aan AB

Mobiliteit

Onze concerten stoppen meestal om 22u30: zo geraak je nog thuis met de laatste trein!

Plan je route

Honger voor het concert?

Eet iets in ons AB Café & Resto. Smakelijk!

Reserveer je tafel

Bestel nu al je drankjetons

Zo hoef je niet aan te schuiven maar kan je meteen naar de bar.

Bestel

Fanmail

Deel je laatste muzikale ontdekkingen met ons! Zo word je als eerste op de hoogte gebracht wanneer ze naar AB komen.

Koppel Facebook Koppel Spotify

We gebruiken technologieën, zoals cookies, om je surfervaring makkelijker te maken, om sociale mediafuncties te bieden (zoals het vertonen van YouTubevideo’s) en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde sociale media-, en analysepartners.
Meer informatie