wo 09.05.18

Europe Day Talks: Connecting Europe & Music

Facebook event Deel Tweet

Zou muziek die extra soul kunnen brengen die ontbreekt in het Europese verhaal? 

Op 9 mei organiseert Liveurope in de Ancienne Belgique de vierde editie van Europe Day, om de Europese muziek op gepaste wijze te vieren. Vooral de nieuwe sound van de Londense jazz en de muzikale connecties tussen Groot-Brittannië en Brussel worden in de schijnwerpers gezet. Tijdens de debatten van 16.30 tot 19 uur en het concert vanaf 20 uur zullen we dan ook de aandacht vestigen op een ander deel van de connectie tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk: muziek.

In Londen heeft een nieuwe generatie vooruitstrevende, vrijgevochten muzikanten de jazz heruitgevonden door verschillende genres door elkaar te gooien, en ontstond er zo een nieuwe hub voor het genre. De ondergrondse moderne jazz is opengebloeid in de schaduw van de brexit, nu identiteit een dagelijks gespreksonderwerp is.

‘We Out Here’, de nieuwste release van Brownswood Recordings, het platenlabel van Gilles Peterson dat de onafhankelijke, eclectische muziek uit het VK en elders voorsprak, omvat jazzrevolutionairen zoals Nubya Garcia, Moses Boyd, Joe Armon-Jones en Theon Cross. Vanaf 20 uur kunnen de deelnemers deze innovatieve mengelmoes in de club van de Ancienne Belgique horen en voelen.

Voor we jullie in het universum van de Londense underground onderdompelen, schotelen we jullie een namiddagdebat voor dat zal uitzoeken hoe muziek vooruitgang kan brengen en dromen waarmaakt op een moment dat de Europese Unie het moeilijk heeft om aan te zetten tot optimisme. Zou muziek die extra soul kunnen brengen die ontbreekt in het Europese verhaal? 

Programma:
16.30 – 17.30 uur - Debat 1: London calling for an ever more European music scene

Zodra de resultaten van het brexitreferendum gekend waren en de onderhandelingsprocedure was gestart, schortten Britse muziekproducers hun Europese connecties niet op. Integendeel! Veel muzieklabels, concertzalen en organisaties wilden hun inzet voor projecten op het vasteland nieuw leven inblazen, terwijl opkomende sterren in de muziekwereld steeds meer beïnvloed werden door de politieke ruimte die ze doorkruisten.

Dit debat biedt de mogelijkheid om te praten over de impact van de brexit op de muziekwereld en de connecties tussen Londen en andere Europese hoofdsteden. Artiesten, leidinggevenden uit de muziekindustrie en andere creatieve professionals zullen hun zegje doen.

Moderator: Wyndham Wallace (The Quietus, Uncut – UK)
Emily Moxon (Brownswood Recordings, UK)
Amélie Snyers (Village Underground UK/BE)
Elisabeth Sills (PRS Foundation, UK)
Nubya Garcia (saxofoniste & componiste, UK)


17.30 – 18.00 uur - Pauze

18.00 – 19.00 uur - Debat 2: Is music that extra touch of soul missing to the European narrative?
Op een moment dat de populistische beweging tegen de Europese Unie maar niet van ophouden weet, staan debatten over de Europese waarden en identiteit hoger op de publieke agenda dan ooit. Bovendien lijkt de Europese muziekindustrie steeds meer invloed te hebben, aangezien sommige van de innovatiefste Europese acts op het oude continent ontloken zijn. Talen zijn immers geen hinderpaal meer voor internationaal succes en daar zijn de toppers in Belgische rap, Noorse techno en Portugese dancemuziek het levende bewijs van. In dat opzicht is het ook tijd voor de EU om te investeren in muziek, zoals ook al blijkt uit het voorbereidende werk voor Music Moves Europe, dat momenteel de mogelijkheden verkent voor een financieringsprogramma voor de sector voor 2021. Als het potentieel van de industrie gemaximaliseerd mag worden, kan muziek dan een van de middelen zijn om het verhaal en de identiteit van Europa weer op te bouwen?

Eric Corijn (Professor of Social and Cultural (Urban) Geography, VUB
, BE)
Aurélie Poppins (Musician, Cocaine Piss, BE)

Helen Smith (Executive Chair, IMPALA, BE)
Julien Jaubert, aka Shkyd (Parijse dj & producer)
Moderator : Diego Velazquez (Luxemburger Wort, LU)


20:00 AB Club: Brownswood presents: ‘We out here’ feat. Theon Cross + Joe Armon-Jones

Lees meer Lees minder

Reacties

Om een reactie te plaatsen moet je aangemeld zijn.
Nog geen AB account? Registreer je hier.

Je bezoek aan AB

Mobiliteit

Onze concerten stoppen meestal om 22u30: zo geraak je nog thuis met de laatste trein!

Plan je route

Honger voor het concert?

Eet iets in ons AB Café & Resto. Smakelijk!

Reserveer je tafel

Bestel nu al je drankjetons

Zo hoef je niet aan te schuiven maar kan je meteen naar de bar.

Bestel

Fanmail

Deel je laatste muzikale ontdekkingen met ons! Zo word je als eerste op de hoogte gebracht wanneer ze naar AB komen.

Koppel Facebook Koppel Spotify