do 29.08.19

Dur Dur Band (Analog Africa) + Maurice Louca & guests

Facebook event Deel Tweet

Exquise Somalische/Egyptische global sounds double bill

Feeërieën 2019: welkom in onze muzikale outdoor wünderkammer

Welkom op alweer de 16de editie van ons jaarlijks outdoor feeëriek festival de Feeërieën! Met enige trots openen we ook dit jaar opnieuw de deuren van onze muzikale wünderkammer. En die bruist, verbaast, beroert, verbindt en verwondert. Want op welk festival vind je in één trek hyperkinetische footwork uit Chicago, opzwepende discofunk uit Somalië, Turkse psychedelica, een sopraanstem waarvan onze adem stokt, een Ethiopische harpistedie op ‘King David’s Harp’ speelt, een mannenkoor die de sfeer van Kurt Weill oproept én een streep doorleefde Afro-Amerikaanse poëzie? Inderdaad!

Somali Night Fever w/ Dur Dur Band (Analog Africa/So)

In de jaren ’70-’80 was de Somalische hoofdstad Mogadishu een trekpleister voor vele progressieve Afrikaanse bands. Mogadishu kreeg de bijnaam ‘parel van de Indische Oceaan’ mee omdat het een metropool was waar muziek en het nachtleven volop bloeide. De neerslag van deze ‘golden era’ werd onlangs geopenbaard op de superbe verzamelaar ‘Sweet As Broken Dates: Lost Somali Tapes from the Horn of Africa’ (Ostinato Records) met daarop een glansrol voor de door disco en funk geïmpregneerde Dur Dur Band.

Begin ‘90 veranderde alles drastisch toen dictator Siad Barre het land in een burgeroorlog stortte. Op slag werd een hele muziekcultuur weggeveegd en verlieten vele muzikanten door de repressie en economische crisis het land. Toen afgelopen jaar het excellente global sounds label Analog Africa oude cassettes van Dur Dur Band weer van onder het stof haalde, resulteerde dat in de succesvolle release ‘Dur Dur of Somalia - Volume 1 & 2’. Pitchfork hipsters gingen overstag en enkele leden van de Dur Dur Band die zich in Londen hadden gevestigd, bliezen het collectief nieuw leven in. Klaar voor legendarische Somalische (disco)funk on the one?

Maurice Louca (eg)

The guests: A Trio/Anthea Caddy/Khaled Yassine/Christine Kazaryan.

De in Caïro geboren muzikant/composer Maurice Louca is een sleutelfiguur in de experimentele Egyptische muziekscène. Zo werkte hij mee aan het indrukwekkende debuut van Nadah El Shazly en maakt hij deel uit van The Dwarfs Of East Agouza met o.a. Sun City Girls’ Alan Bishop. Met ‘Elephantine’ leverde Louca eerder dit jaar zijn meest prestigieuze werk af so far. Zeg maar: ‘An Arab take on Sun Ra’ waarbij Louca volop flirt met avant-, free- en kosmische jazz alsook Afrikaanse muziek zonder de ritmiek uit het oog te verliezen.

Na zijn ronduit indrukwekkende passage op BRDCST slaan Maurice Louca, AB en Mophradat (een internationale vereniging die kansen creëert voor artiesten uit de Arabische wereld.) de handen in elkaar voor een uniek project. Zo resideert Maurice Louca enkele dagen in AB voor de opnames van een gloednieuw album waarbij hij de alliantie aangaat met het uit Libanon afkomstige gezelschap A Trio. Zeg maar: een van ‘oudste’ improvisatie-ensembles uit de Arabische wereld die tevens voor het eerste free jazz album tekenden uit die regionen. Het ensemble plant hij vervolgens uit te breiden met enkele gastmuzikanten.

Het project is geproduceerd als onderdeel van The Consortium Commissions - een project geïnitieerd door Mophradat.

Naast de Feeërieën zal dit project tevens te zien zijn in het prestigieuze Londense ICA (Institute of Contemporary Art).

 

Lees meer Lees minder

Video's

Reacties

Om een reactie te plaatsen moet je aangemeld zijn.
Nog geen AB account? Registreer je hier.

Dur Dur Band (Analog Africa) + Maurice Louca & guests nieuws

AB presenteert Feeërieën 2019

Feeërieën 2019: welkom in onze muzikale outdoor wünderkammer

Lees
Stories

Meer AB tips voor jou

Fanmail

Deel je laatste muzikale ontdekkingen met ons! Zo word je als eerste op de hoogte gebracht wanneer ze naar AB komen.

Koppel Facebook Koppel Spotify

We gebruiken technologieën, zoals cookies, om je surfervaring makkelijker te maken, om sociale mediafuncties te bieden (zoals het vertonen van YouTubevideo’s) en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde sociale media-, en analysepartners.
Meer informatie