di 23.08.16

A celebration of the 100th birthday of Moondog: The Viking of 6th Avenue w/ Condor Gruppe + Stefan Lakatos & Dominique Ponty play Moondog

Facebook event Deel Tweet

Fans: Anthony, Elvis Costello, Bowie, Daniel Lanois,…

"The earliest graphic image I have of NYC is of Moondog."
(David Bowie over zijn eerste trip naar NYC in 1971)MOONDOG: THE VIKING OF 6TH AVENUE 
De Amerikaanse excentriekeling Moondog zal voor altijd herinnerd worden als ‘The Viking of 6th Avenue’. Het was de plek waar hij in Manhattan als straatmuzikant steeds stond te busken gehuld in een Vikingskostuum. Het was zijn protest tegen het Christendom - een geloof dat hij in zijn tienerjaren van zich had afgeworpen – waar men hem wegens zijn lange witte haren en dito baard vaak mee associeerde.


Zijn composities – die vaak korter duren dan een reguliere popsong - worden vaak als ‘schetsen’ aanzien, maar wie dieper graaft, erkent, een groots componist. Antony & The Johnsons coverden zijn ‘All is Loneliness’, Steve Reich beschouwt hem als de vader van de minimalisten, Elvis Costello nodigde hem uit op zijn Meltdown Festival, hij was te horen in The Big Lebowski, T-Rex en Daniel Lanois zongen over hem, Andy Warhol ontwierp de hoes van zijn album ‘The Story Of Moondog’, Stef Kamil Carlens moest zijn groepsnaam Moondog Jr. wijzigen op vraag van Louis Tim Hardin (zoals Moondog echt heet) en hij nam zelfs met Julie ‘The Sound Of Music’ Andrews een album op. Tijd dus voor een onvervalst eerbetoon!
 

CONDOR GRUPPE (b.)
Dit voorjaar verscheen ‘Frog Bog’ van Condor Gruppe. Een eerbetoon van deze Antwerpse band (die leden telt van o.a. Mauro & The Grooms en Flying Horseman) waarop Moondog wordt ‘ver-Condor Gruppe-iseerd’. Op ‘Frog Bog’ worden de ingewikkelde ritmes, bezwerende zanglijnen en immer aflatende percussiestroom van Moondog verrijkt met hun (mysterieus) filmische sound. Niet voor niets werden ze in het verleden dan ook omschreven als ‘Ennio Morricone on LSD’.

 

STEFAN LAKATOS & DOMINIQUE PONTY PLAY MOONDOG (Zw/Fr.)
Bij een eerbetoon heiligt men steeds de ‘six steps of separation’-theorie ofte: hoe raak je binnen de zes stappen bij je idool (in dit geval Moondog). AB nam een short cut en contacteerde twee leerlingen/medemuzikanten van wijlen Moondog. De Franse pianiste Dominique Ponty was de laatste muzikante om het podium te delen met Moondog in ’99 (toen hij reeds tijdlang in Duitsland woonde) en de Zweedse percussionist Stefan Lakatos vertrouwde Moondog zijn percussie-instrument de trimba toe dat hij eigenhandig bouwde eind jaren ’40. Op het programma: composities die Moondog voor hen schreef alsook songs die zijn ‘vertaald’ vanuit het braille waarin de blinde Moondog componeerde.

Lees meer Lees minder

Video's

Reacties

Om een reactie te plaatsen moet je aangemeld zijn.
Nog geen AB account? Registreer je hier.

Fanmail

Deel je laatste muzikale ontdekkingen met ons! Zo word je als eerste op de hoogte gebracht wanneer ze naar AB komen.

Koppel Facebook Koppel Spotify