ma 27.08.18

The Colorist feat. Emiliana Torrini + The Golden Glows presents 'The Anthology Of American Folk Music'

Facebook event Deel Tweet

Toonmoment van twee unieke AB-producties

FEEËRIEËN 2018: EEN MUZIKALE LEIDRAAD
Waarom klagen over de staat van de hedendaagse popmuziek? Wie zoekt én graaft in de marge, zal merken dat er flink wat bruist, broeit én beweegt. Dat in de breedste zin van het woord. De Feeërieën proberen elk jaar een stukje van die (brute) schoonheid te openbaren en presenteren bewust minder bekende acts en hangt ze mooi op aan thematische kapstokjes. Omdat muziek ontdekken pas écht voor beleving zorgt, meer dan het decor dat doet. Al is de natuurlijke pracht van het Warandepark uiteraard ook onmiskenbaar 100% Feeërieën. Beleving in het kwadraat dus!

FEAT. EMILIANA TORRINI (b/isd)
Veel te weinig artiesten worden uit hun comfortzone gehaald. Alle respect dus voor de Ijslandse Emiliana Torrini die gevraagd werd haar reguliere backing band thuis te laten en zich te omringen door het achtkoppig kamerorkest The Colorist. The Colorist – nog steeds de spil rond Aarich Jespers (Zita Swoon Group) en Kobe Proesmans (Gabriel Ríos) – herwerkte het oeuvre van Torrini met instrumenten van eigen makelij. Het Engelse Rough Trade viel voor deze aanpak en bracht het resultaat wereldwijd uit. Aan de overkant van het Kanaal waren de recensies uitermate lovend. Uncut: ‘The Colorist added warmth, texture and elegance’. The Guardian: **** The Independent: 8/10. The Colorist omschrijven als een soort ‘live-remix-upfront-backing band’ klinkt nog niet eens zo gek. Verrassend én toch vertrouwd.

THE GOLDEN GLOWS PRESENT ‘THE ANTHOLOGY OF AMERICAN FOLK MUSIC’ (b)
AB lanceert het (ambitieuze) plan om de komende jaren het meesterverzamelwerk ‘The Anthology Of American Folk Music’ (Folkways Records, 1952) opnieuw volop in de kijker te zetten. ‘The Anthology’ werd samengesteld door de Amerikaanse excentriekeling en 78 rpm-collectioneur Harry Smith en wordt beschouwd als dé bijbel van de Amerikaanse folk. Zeg maar: het equivalent van ‘The Great American Songbook’.

Jaarlijks nodigt AB één (inter)nationale artiest uit die beïnvloed is of geïnspireerd wordt door dit meesterlijke verzamelwerk dat overigens ook volop blues, cajun, gospel, jazz en hillbilly uitademt. Het avondvullend programma wordt een diepe duik in ‘The Anthology’ met persoonlijke interpretaties van songs uit Harry Smiths epos.

Het startschot wordt gegeven door het Antwerpse trio The Golden Glows. Weinig verwonderlijk, want de Glows specialiseren zich al sinds 2005 in popmuziek uit lang vervlogen tijden en in het bijzonder in Americana uit de jaren ’20 en ’30. In de loop der jaren waren ze al een handvol keren te gast in AB (o.a. op uitnodiging van Zita Swoon Group). Het voorlopige hoogtepunt was in 2009 met de opvoering van ‘Prison Songs’  van Alan Lomax, niet toevallig een geestesgenoot van Harry Smith. Eén gitaar en drie stralende stemmen vertolken het materiaal alsof het 1928 was. Puurheid is het toverwoord, akoestisch én emotioneel.

Soundtrack by Kurt Smith

Lees meer Lees minder

Video's

Reacties

Om een reactie te plaatsen moet je aangemeld zijn.
Nog geen AB account? Registreer je hier.

The Colorist feat. Emiliana Torrini + The Golden Glows presents 'The Anthology Of American Folk Music' nieuws

The Golden Glows present 'The Anthology of American Folk Music'

The Golden Glows present 'The Anthology of American Folk Music'

Lees
ABtv

Fanmail

Deel je laatste muzikale ontdekkingen met ons! Zo word je als eerste op de hoogte gebracht wanneer ze naar AB komen.

Koppel Facebook Koppel Spotify

We gebruiken technologieën, zoals cookies, om je surfervaring makkelijker te maken, om sociale mediafuncties te bieden (zoals het vertonen van YouTubevideo’s) en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde sociale media-, en analysepartners.
Meer informatie