za 16.12.17

Taxiwars + Black Flower + BRZZVLL + De Beren Gieren + AAN/EOP + The Mechanics

Facebook event Deel Tweet

THE NEW WAVE OF BELGIAN JAZZ! presenteert een heus minifestival

Voor de concerten die plaatsvinden in het kader van The New Wave Of Belgian Jazz! van WOENSDAG 13 tot en met DINSDAG 19 december zijn een beperkt aantal combitickets te koop.

AB presenteert met trots THE NEW WAVE OF BELGIAN JAZZ!: een heuse zevendaagse als afsluiter van de succesvolle reeks JAZZ 100. Centraal staat de jong(st)e generatie muzikanten uit De Hedendaagse Vaderlandse Jazzscène voor wie jazz eerder een mentaliteit, dan wel een genre is.


THE NEW WAVE OF BELGIAN JAZZ! presenteert op dit minifestival de voorhoede van de jonge jazzgarde waar de rock ’n roll door de aderen stroomt. Bovendien presenteren drie acts hun gloednieuwe, dit najaar te verschijnen albums: BRZZVLL, The Mechanics én De Beren Gieren. TaxiWars presenteren op hun beurt reeds een handvol nieuwe songs om meteen nadien de studio in te duiken voor de opvolger van ‘Fever’.

 

TAXIWARS
TaxiWars is het resultaat van een jarenlange droom van dEUS-frontman Tom Barman om ‘iets’ met jazz te doen. De in New York residerende saxofonist Robin Verheyen werd de gedroomde partner in crime. Het resultaat klinkt als spannende New Yorkse grootstadsjazz waarbij de instrumenten lijken te zijn ingeplugd op de zenuwbanen van Barman zelf. De geest van MC 900 Ft. Jesus en Serge Gainsbourg is nooit veraf.

Bezetting: Tom Barman (zang/parlando), Robin Verheyen (sax), Nicolas Thys (bas), Antoine Pierre (drums).

 

BLACK FLOWER
Black Flower is het opmerkelijk internationaal klinkende project van saxofonist/componist/spilfiguur/multi-instrumentalist Nathan Daems. Grootste inspiratiebron is zonder meer de Ethiopische jazz van Mulatu Astatke en de Afrobeat van de Nigeriaanse Fela Kuti. Tevens weerklinken echo’s van Masada (cfr. John Zorn) alsook dub en (meer dan ooit) Oosterse invloeden.

Bezetting: Nathan Daems (alto- & bariton sax), Jon Birdsong (cornet, alto horn, percussie),
Wouter Haest (keys), Simon Segers (drums), Filip Vandebril (bas).

 

BRZZVLL
BRZZVLL - opgericht door Vincent Brijs in 2006 - speelt geïmproviseerde dansmuziek met een jazz-fusion, funk & rare groove sound zoals gekend in de seventies: strakke, funky bas & drums met sexy gitaren & keys die tot de verbeelding spreken. Deze unieke kruisbestuiving tussen kosmische jazz, spoken word & afrobeat doet BRZZVLL opvallen binnen de huidige jazz scene.

Bezetting: Vincent Brijs (bariton & tenor sax), Andrew Claes (ewi, sopraan & tenor sax), Geert Hellings (gitaar), Maarten Moessen (drums), Dries Laheye (bas), Jan Willems (keys & synths), Stijn Cools (drums).

 

DE BEREN GIEREN
Spilfiguur van De Beren Gieren is zonder twijfel de uit Nederland via Brussel naar Gent uitgeweken pianist Fulco Ottervanger (zie ook: Stadt en het duo dat hij eropna houdt met Stuff.-drummer Lander Gyselinck: Beraadgeslagen). Hun sound valt nog het best te omschrijven als een meeslepende mix van experimentele pianomelodieën en dissonante geluiden tot improvisatiejazz over funky contrabasritmes.

Bezetting: Fulco Ottervanger (piano), Lieven Van Pée (bas), Simon Segers (drums).

 

THE MECHANICS
Kersvers project van percussionist Eric Thielemans dat het duistere repertoire van jazzmeesters als Ornette Coleman, Alice Coltrane, Sun Ra en Albert Ayler verkent. Debuteren deden ze afgelopen jaar nog indrukwekkend op Jazz Middelheim. Maar: Are The Mechanics a jazz combo? The Mechanics don't know.

Bezetting: Eric Thielemans (percussie), Rudy Trouvé (gitaar), Mauro Pawlowski (bas), Roman Hiele (electronica), Jean-Yves Evrard (gitaar).

 

AAN/EOP
Eén van de vele outlets van het unieke Granvatcollectief dat draait rond Stijn en Bert Cools is het electronicaproject AAN/EOP (EOP = Electronica Op het Podium). Hierin onderzoeken ze de mogelijkheden van elektronica in combinatie met 100% vrije improvisatie: duizenden kabels, audioverbindingen, out/in/through, interconnectie en … plezier! Hiervoor worden ze versterkt door 2/5 Stuff.-leden.

Bezetting: Bert Cools (gitaar), Stijn Cools (drums), Dries Laheye (bas), Andrew Claes (ewi).

Lees meer Lees minder

Video's

Reacties

Excellente affiche. A recommencer car très belle experience découverte. Affiche très cohérente. J'aurais juste proposé Black Flower avant De Beren Gieren. Je pense que pas mal de gens n'avaient pas compris que le concert de The Mechanics se déroulait au Club. Mis à part cela...10/10.
Pascal .André 690793
Heerlijke middag/avond. Enkel The Mechanics konden me niet zo zeer bekoren, maar hadden dat waarschijnlijk wel gekund als ze wat later op de avond geprogrammeerd stonden. Die ondertitel 'The New Wave of Belgian Jazz' mocht voor mijn part wel wat letterlijker, nu waren er enkel bands/artiesten geprogrammeerd die ik al een jaar of tien ken/volg.
cale
Coole combo samengebracht op een avond. Vooral sterk begonnen: BRZZVLL en De Beren Gieren waren echt top! Van Taxiwars had ik wel wat meer verwacht, ze lijken de meeslepende ritmes van de eerste plaats in hun nieuwer werk niet te evenaren. Verder: heel fijne concerten gezien.
stijndegroof
Jazz But not Jazz , ik heb er waarachtig van genoten. Meer van dat! Patrick
mwanga
Sterke prestaties. Enig probleem met de avond: hoe komt het dat er zes band op het podium staan en we geen enkele vrouw gezien hebben? De programmatie was nogal BBB, zelfs bij een band met sterke multiculturele invloeden. Hetzelfde kan over de programmatie donderdag gezegd worden. Niet bepaald een ruime en diverse blik op de huidige jazz scène in België. De cross-overs naar andere genres (vooral hiphop en elektronische muziek), toch een focalpoint van de huidige jazz revival, bleef onderbelicht (behalve bij AAN/EOP).
daviddemoen
Heel erg genoten. Taxi Wars, Beren Gieren, Brzvll: super! Laatste nummer van Black Flower: groots. Meer van dat!
jef-davidse
Taxiwars : super De Beren gieren : inderdaad : wave : zeer Goed Black flower : zeer goede drummer en goede saxofonist
Ann.Diericx624311
Om een reactie te plaatsen moet je aangemeld zijn.
Nog geen AB account? Registreer je hier.

Taxiwars + Black Flower + BRZZVLL + De Beren Gieren + AAN/EOP + The Mechanics nieuws

The New Wave of Belgian Jazz: De Belgische hedendaagse jazzscène in de kijker

The New Wave of Belgian Jazz: De Belgische hedendaagse jazzscène in de kijker

Lees
Stories
(Inter)nationale artiesten kiezen in het nieuwe concertseizoen bewust voor een meerdaagse in AB

(Inter)nationale artiesten kiezen in het nieuwe concertseizoen bewust voor een meerdaagse in AB

Lees
Stories
Deze 10 artiesten bliezen je omver op de festivals, en doen dat binnenkort opnieuw in AB

Deze 10 artiesten bliezen je omver op de festivals, en doen dat binnenkort opnieuw in AB

Lees
Stories

Je bezoek aan AB

Mobiliteit

Onze concerten stoppen meestal om 22u30: zo geraak je nog thuis met de laatste trein!

Plan je route

Honger voor het concert?

Eet iets in ons AB Café & Resto. Smakelijk!

Reserveer je tafel

Bestel nu al je drankjetons

Zo hoef je niet aan te schuiven maar kan je meteen naar de bar.

Bestel

Fanmail

Deel je laatste muzikale ontdekkingen met ons! Zo word je als eerste op de hoogte gebracht wanneer ze naar AB komen.

Koppel Facebook Koppel Spotify

Wij zijn zeer bezorgd over de situatie en willen mee onze verantwoordelijkheid nemen met betrekking tot de indijking van het virus. Tot en met 3 mei worden alle concerten opgeschort en waar mogelijk verplaatst.