do 30.08.18

Orlando Julius & The Heliocentrics + Diron Animal

Facebook event Deel Tweet

Explosieve global sounds: van Nigeriaanse afrobeat tot Angolese kuduro

FEEËRIEËN 2018: EEN MUZIKALE LEIDRAAD
Waarom klagen over de staat van de hedendaagse popmuziek? Wie zoekt én graaft in de marge, zal merken dat er flink wat bruist, broeit én beweegt. Dat in de breedste zin van het woord. De Feeërieën proberen elk jaar een stukje van die (brute) schoonheid te openbaren en presenteren bewust minder bekende acts en hangt ze mooi op aan thematische kapstokjes. Omdat muziek ontdekken pas écht voor beleving zorgt, meer dan het decor dat doet. Al is de natuurlijke pracht van het Warandepark uiteraard ook onmiskenbaar 100% Feeërieën. Beleving in het kwadraat dus!

AB heeft een grote liefde voor klassevolle global sounds-labels als Honest Jon’s, World Circuit, Glitterbeat, Awesome Tapes From Africa, Analog Africa, Nyege Nyege Tapes, Sahel Sounds, Strut en Soundway. Dat reflecteert zich dan ook jaarlijks in het programma van de Feeërieën. Klaar voor een trip naar Nigeria via Londen en Angola via Lissabon?

ORLANDO JULIUS & THE HELIOCENTRICS (Strut Records/Nga/uk)
Saxofonist Orlando Julius is een van de absolute grootheden uit de Nigeriaanse muziek. Deze levende legende stond namelijk aan de basis van de afrobeat. Hij was een van de eerste Afrikaanse artiesten die highlife mengde met Amerikaanse soul, funk en jazz. Zijn plaat ‘Super Afro Soul’ uit 1966 is zonder meer een klassieker en was van grote invloed op afrobeatpionier Fela Kuti. In Europa (her)introduceerde het kwaliteitslabel Strut Records Orlando Julius door het opnieuw uitbrengen van deze parel. Daarnaast koppelden ze hem met de jazz-/funk-/psychband The Heliocentrics, gekend als de succulente backing band van de Ethiopische afrojazzlegende Mulatu Astatke. Dat resulteerde in 2014 in het excellente album ‘Jaiyede Afro’ waarover De Volkskrant schreef: ‘een van de hardst funkende en tegelijkertijd subtielste Afrikaanse platen van het jaar.’ Klaar voor een explosief dansfeest?

DIRON ANIMAL (Soundway Records/Prt./Ago)
Diron Animal is vooral bekend als flamboyante frontman van de Angolees-Portugese band Throes + The Shine, waarmee hij kuduro (fel) bijkruidt met rock en electronica. Diron werd geboren in het getto van Cazenga in de Angolese hoofdstad Luanda, maar verkaste ondertussen alweer een tijd geleden naar Portugal. Zijn solodebuut – toepasselijk ‘Alone’ genaamd – verscheen via het toonaangevende Soundway Records (Batida, Meridian Brothers ...). Het album bulkt van ritmes uit zijn thuisland, zoals kuduro en semba met invloeden uit house, afrobeat, hiphop, electro, coupé-décalé of funk. Opzwepender kan haast niet en probeer dan nog maar eens te volgen als Diron Animal taalmatig switcht van Portugees over Engels tot Kimbundu.

Soundtrack by NIXIE

Lees meer Lees minder

Video's

Reacties

Om een reactie te plaatsen moet je aangemeld zijn.
Nog geen AB account? Registreer je hier.

Fanmail

Deel je laatste muzikale ontdekkingen met ons! Zo word je als eerste op de hoogte gebracht wanneer ze naar AB komen.

Koppel Facebook Koppel Spotify

We gebruiken technologieën, zoals cookies, om je surfervaring makkelijker te maken, om sociale mediafuncties te bieden (zoals het vertonen van YouTubevideo’s) en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde sociale media-, en analysepartners.
Meer informatie