wo 23.08.17

Mdou Moctar + Derya Yildirim & Grup Şimşek

Facebook event Deel Tweet

Global sounds: van Nigerijnse desert blues tot groovy psych-pop uit Anatolië

MDOU MOCTAR (Sahel Sounds/Niger)
Wie zijn/haar weg wil vinden in de wondere wereld van global sounds komt met excellente labels als Soundway, World Circuit, Honest Jon’s, Sublime Frequencies of Glitterbeat al een heel eind. Ook Sahel Sounds is inmiddels zo’n onmisbaar ijkpunt dankzij labelbaas Christopher Kirkley die je gerust kan omschrijven als de hedendaagse Alan Lomax. Aan hem hebben we de ontdekking van Les Filles De Illigahdad (onlangs nog pakkend op BRDCST) én de desert blues van Mdou Moctar te danken.

Op hun debuut onderscheidde Mdou Moctar zich van andere Touareg acts als Bombino of Tinariwen door het opvallende gebruik van de auto-tune. Live klinkt Mdou Moctar vooral rauw en uitermate energiek. Moctar verzorgde tevens de muziek van de allereerste Touareg-film 'Akounkounak Tedalat Taha Tazoughai’ over een jonge muzikant die het wil maken. Fun fact: de film was een remake van 'Purple Rain'.


DERYA YILDIRIM & GRUP ŞIMŞEK (Turk./D/Uk/Fr.)
Bij het aanhoren van de Turkse Derya Yildirim duurt het slechts luttele seconden vooraleer je ziel gewillig is ingepakt. Deze zangeres/multi-instrumentaliste beschikt namelijk over een unieke stem die zowel melancholie als verlangen uitstraalt. Muzikaal wordt ze begeleid door Grup Şimşek die uitblinken in hypnotiserende Anatolische psych-pop. Zeg maar: een zalvende mix van Turkse folk, grooves en psychedelica.

Naast eigen composities vertolkt Derya Yildirim tevens parels van Turkse artiesten zoals (protest)zangeres Selda Bağcan (fans: AB, DJ Lefto, 2ManyDj’s,...), rockpionier Barış Manço, Moğollar (founding fathers van de Turkse folk rock) en de Turkse dichter Nazım Hikmet.

Weetje ten voordeel van uw innerlijk geluk: wie valt voor de sound van Derya Yildirim, zal tevens voor de bijl gaan voor Altin Gün die zullen optreden tijdens Global Street Sounds (17.09.2017) in AB.

 

soundtrack by Rebel Up DJ

 

Lees meer Lees minder

Video's

Reacties

Om een reactie te plaatsen moet je aangemeld zijn.
Nog geen AB account? Registreer je hier.

Fanmail

Deel je laatste muzikale ontdekkingen met ons! Zo word je als eerste op de hoogte gebracht wanneer ze naar AB komen.

Koppel Facebook Koppel Spotify

We gebruiken technologieën, zoals cookies, om je surfervaring makkelijker te maken, om sociale mediafuncties te bieden (zoals het vertonen van YouTubevideo’s) en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde sociale media-, en analysepartners.
Meer informatie