za 17.11.18

Glitterbeat presents Saz'Iso

Facebook event Deel Tweet

AB en Muziekpublique slaan de handen in elkaar voor een uniek concert met Albanese sorrowsongs

Locatie:
Muziekpublique
Naamsepoortgalerij
Bolwerksquare 3
1050 Brussel

Braziliaanse samba, Bosnische Sevdah, New Orleans-jazz, Albanese Saze, … De eeuwwisseling van 1900 leidde tot massale migraties van plattelandsbewoners naar steden. Zij namen hun muziek mee en pasten hun tradities aan aan de nieuwe omstandigheden en moderne instrumenten. Van al deze geweldige muzikale vormen zijn de betoverende arabesken, vrolijke dansen en hartbrekende klaagzangen van Saze één van de minst geregistreerde genres, waardoor ze buiten Albanië grotendeels onbekend zijn gebleven. 

Via Glitterbeat, een label dat ons nauw aan het hart ligt, releasete Saz’iso vorig jaar het prachtige ‘At Least Wave Your Handkerchief At Me: The Joys and Sorrows of Southern Albanian Song’, één van de weinige opgenomen Sazeplaten.

 

De virtuoze Albanese muzikanten in het collectief werden samengebracht door producer Joe Boyd, die in het verleden onder meer met Pink Floyd en Nick Drake werkte.

Zangeressen Donika Pecallari en Adrianna Thanou, afkomstig uit Përmet, de bakermat van de Saze, trokken al op erg jonge leeftijd de aandacht op lokale festivals en tijdens zangwedstrijden. Tijdens de turbulente jaren ’90 en de val van de communistische regering verlieten ze Albanië om een nieuw leven te beginnen in Griekenland. Adrianna onthield zich twee decennia lang van het zingen en pikte pas enkele jaren geleden haar passie terug op. Ook Robert Tralo, de mannelijke zanger van het collectief, is afkomstig uit Përmet. Na de val van de communistische regering keerde hij zijn muzikale carrière de rug toe en besloot een orthodox priester te worden, al laat hij zichzelf toe om af en toe op te treden met het Saze-ensemble buiten de grenzen van zijn parochie.

 

Muzikanten:

 

Donika Pecallari (vocal)

Adrianna Thanou (vocal)

Robert Tralo (vocal)

Aurel Qirjo (violin & vocal)

Telando Feto (clarinet)

Agron Murat (llautë/lute)

Agron Nasi (dajre/frame drum)

Pëllumb Meta (fyell/flute & vocal)

 

Lees meer Lees minder

In de pers “Soul might well be the best word to describe much of the show: passion restrained by a touching modesty. There is much joy here, but never far from an almost gut-wrenching sadness that comes from gently opening the heart. A constant background, as in Irish music, of melancholy tinged with joy: a feeling of the evanescence of each moment of bliss.” - ***** The Arts Desk (about Saz’iso in Bristol)

“Music that is unworldly, often melancholy and haunting.” **** The Guardian
Fun fact Het ontroerende ‘Tana’ is een oud lied dat het verhaal vertelt van een herder die wordt overvallen door bandieten en smeekt om nog een laatste keer fluit te spelen voor ze hem doden. Met de klagende melodie die hij speelt, laat hij aan zijn geliefde die beneden in de vallei is weten welk verschrikkelijk lot hem te wachten staat.

Video's

Reacties

Om een reactie te plaatsen moet je aangemeld zijn.
Nog geen AB account? Registreer je hier.

Glitterbeat presents Saz'Iso nieuws

Ontdek de Global Sounds concerten van AB

Het nieuwe concertseizoen brengt muziek uit alle hoeken van de wereld naar AB.

Lees
Stories

Fanmail

Deel je laatste muzikale ontdekkingen met ons! Zo word je als eerste op de hoogte gebracht wanneer ze naar AB komen.

Koppel Facebook Koppel Spotify