wo 04.04.18

Turkish Psychedelica night feat. Baba Zula + Altin Gün

Facebook event Deel Tweet

BRDCST: exquise double bill vol stomende en avontuurlijke Turkse psychedelica

BRDCST is het buitengewoon indoor voorjaarsfestival van AB waarbij we inzetten op muzikale grenze(n)loosheid. De naam is een directe verwijzing naar de retrofuturistische electronicapop van de Engelse band Broadcast die het afgelopen decennium inspirerende albums uitbracht als ‘Haha Sound’ en ‘Noise Made By The People’. Centraal tijdens BRDCST staan artiesten die muzikale vernieuwing hoog in het vaandel dragen.

TURKSE PSYCHEDELICA? PINK FLOYD OP SAZ!
Sinds een tijdje het jongste snoepje van de indiescène: Turkse psychedelica. Labels als Finders Keepers zorgen voor een revitalisering van het erfgoed door een constante stroom Turkse reisssues, Lefto dweept net als BRDCST met Selda en hedendaagse acts als Gaye Su Akyol, Derya Yildirim, BaBa ZuLa en Altin Gün omarmen deze stijl volop. Allen refereren ze naar de hoogdagen van de Turkse psychedelica uit de jaren ’60-’70 toen Anatolische rock/folk fusioneerde met Westerse rock ’n roll. Artiesten als Erkin Koray (die overigens vaak wordt gesampled door Gonjasufi), Ersen, Bariș Manço, Selda Bağcan of Cem Karaca, waren dé Turkse helden van die tijd die bovendien vaak politieke activisten waren. Tijd voor BRCDCST om de poort van het genre te openen naar een breder publiek.

BABA ZULA (Tur)
BaBa ZuLa – let op de schrijfwijze - bestaat reeds sinds ’96, maar hun populariteit raakte pas in een stroomversnelling dankzij de documentaire ‘Crossing the Bridge’ uit ’05 die toen de eigentijdse/avant-garde scène van Istanbul blootlegde. Hun grootste invloed: de psychedelische folkrock van Moğollar uit de jaren ’60-’70. Op hun beurt legde BaBa ZuLa het fundament voor wat later de Istanbul psychedelia werd genoemd. Hun unieke psychedelische sound combineert traditionele Turkse instrumenten, electronica, reggae en dub waarbij de electrische saz - een Turks snaarinstrument - een centrale rol speelt. Samenwerken deden ze met zowel dubhelden Sly & Robbie en Mad Professor, Can-drummer Jaki Liebzeit als Alexander Hacke (Einstürzende Neubauten).

Hun muziek beschouwen ze vaak als een (politiek) statement. Een song als ‘Efkarli Yaprak’ (‘Worried Leaf’) gaat over de nonkel van frontman Osman Murat Ertel die journalist was en het systeem met zijn pen aanvocht. Het resultaat: hij belandde in de gevangenis en werd gemarteld. Opvallend: Selda schreef ooit het politiek getinte nummer ‘Yaz Gazeteci Yaz’ ofte: ’Schrijf journalist schrijf’.

Naar aanleiding van hun 20ste verjaardag verscheen er bij het prestigieuze Glitterbeat ‘xx’ een overzicht van hun carrière in remixvorm. Live is BaBa ZuLa steeds een totaalervaring.

ALTIN GÜN (nl)
De naam van de Nederlands/Turkse band Altin Gün kan nog het best vertaald worden als ‘gouden dag’. Altin Gün bestaat uit leden van sixties adepten Jacco Gardener en afrobeat/ethio-jazz gezelschap Jungle By Night met een glansrol voor zangeres Merve Dasdemir en toetsenist/zanger Erdinç Ecevit Yildiz, beiden belezen figuren als het gaat om Turkse pop, seventies rock en traditionals. Voorjaar ’18 verschijnt hun debuut opvallend genoeg op het eerder dance-gerichte Amsterdamse label Rush Hour.

Lees meer Lees minder

Video's

Reacties

Vanaf eerste nummer van Baba Zula hebben wij gedans en ons laten meevoeren in hun wereld. SUPER!
wilczyca
Altin Gün super maar Baba Zula beetje een teleurstelling.
Isabelle.Zwaanswijk694835
Om een reactie te plaatsen moet je aangemeld zijn.
Nog geen AB account? Registreer je hier.

Turkish Psychedelica night feat. Baba Zula + Altin Gün nieuws

De weg naar BRDCST, onze tips voor een ontspannende reis

Lees hier hoe je van en naar BRDCST gaat! Zelfs ná middernacht.

Lees
Stories
De hoogtepunten van MENT Ljubljana

De beste concerten en meest interessante talks volgens onze AB afgezanten.

Lees
Stories

Je bezoek aan AB

Mobiliteit

Onze concerten stoppen meestal om 22u30: zo geraak je nog thuis met de laatste trein!

Plan je route

Honger voor het concert?

Eet iets in ons AB Café & Resto. Smakelijk!

Reserveer je tafel

Bestel nu al je drankjetons

Zo hoef je niet aan te schuiven maar kan je meteen naar de bar.

Bestel

Fanmail

Deel je laatste muzikale ontdekkingen met ons! Zo word je als eerste op de hoogte gebracht wanneer ze naar AB komen.

Koppel Facebook Koppel Spotify

We gebruiken technologieën, zoals cookies, om je surfervaring makkelijker te maken, om sociale mediafuncties te bieden (zoals het vertonen van YouTubevideo’s) en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde sociale media-, en analysepartners.
Meer informatie