Ecodynamisch ondernemen

AB heeft een hart voor muziek én voor onze planeet. Duurzaamheid is een doorslaggevende factor in al onze beslissingen. Door ook bij onze artiesten, medewerkers, publiek, commerciële partners en leveranciers milieubewuste keuzes te stimuleren, willen we onze ecologische voetafdruk om de 2 jaar met 5% doen dalen. Van seizoensgebonden en biologische producten in de keuken, herbruikbare bekers in de zaal tot bijen op ons dak: AB hoopt bij te dragen aan een beter Brussel, Europa en een leefbare wereld zodat ook volgende generaties kunnen genieten van een magische concertavond in AB.


Sustainable choices matter, staat in de e-mailhandtekening van elke AB-werknemer. Duurzaamheid speelt een beslissende rol in alle beslissingen die we nemen.
Voor de 6de keer wordt Ancienne Belgique gelabeld als Ecodynamische Onderneming door Leefmilieu Brussel. Net zoals in 2014 krijgen we het maximum van 3 sterren wat wil zeggen dat de duurzaamheidsaccenten die organisatorisch worden doorgevoerd het gewenste resultaat opleveren.

Mobiliteit

Uit het 5-jaarlijkse publieksonderzoek van 2017 blijkt dat het mobiliteitsverhaal van AB werkt. Het percentage individueel vervoer (publiek) is sinds 2007 met 21% gedaald tot het niveau van 50%. Dit maakt dat de unieke samenwerkingen met de MIVB, NMBS en toekomstige partners mooie voorbeelden van duurzame mobiliteit zijn. Op naar publieksonderzoek 2022!

Voeding

© Chloe Rasier

AB Café & Resto schakelde over naar meer streek-en seizoensproducten van biologische oorsprong uit een gezonde bodem. Wat oorspronkelijk donderdag veggiedag was, evolueerde naar een permanent groot aanbod van vegetarische gerechten en het schrappen van rood vlees en tonijn van het menu. Wat we eten heeft een enorme invloed op het milieu, de wereldwijde veehouderij is volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN verantwoordelijk voor 14,5 procent van alle uitstoot van broeikasgassen. Dat is evenveel als  alle transport bij elkaar. Een kwart van het wereldwijde watergebruik gaat naar de productie van dierlijke producten.  
In de backstagekeuken wordt er dagelijks vers gekookt op vraag van de artiest. De keuken is legendarisch en wordt over heel de wereld geprezen, doch ook hier leggen we onze biologische en duurzame accenten door zoveel mogelijk bio en fairtrade te gebruiken. Ook naar restverwerking doen we heel wat, door kleine porties aan te bieden, te koken met gerecupereerde voedingsproducten en door het GFT-afval te laten opeten door onze stadskippen (op het dak).
Op het gebied van drank zijn er de herbruikbare bekers (in 2002 was AB een van de eerste organisaties die hier gebruik van maakte), het post-mixsysteem voor frisdrank (mix van leidingwater en siroop waardoor tonnen PMD-afval en uitstoot van transport vermeden zijn) en het Aquafox-spoelsysteem voor de togen. Qua aanbod zijn er de fairtrade/biologische drankjes en een wisselend Brussels bier.
Tijdens onze jaarlijkse zomerfestivals Boterhammen in het Park en Feeërieën serveerden onze koks zowel op het festivalterrein als in de backstage uitsluitend vegetarische gerechten.  Om onze festivals volledig PET vrij te maken investeerden we samen met 9 andere Belgische festivals in het project “De Leiding”  voor de aankoop van watertaps en Dopper flessen.
 

Energie

Infrastructureel investeert AB samen met eigenaar FoCI (fonds voor culturele infrastructuur van de Vlaamse overheid, departement Cultuur) heel wat in het bekende en drukbezochte gebouw aan de Anspachlaan 110. Zo’n 320.000 (betalende) bezoekers mochten we in 2018 verwelkomen. Dit wil zeggen dat het gebouw zeer intensief gebruikt wordt, en dat er zelden momenten van rust zijn. Het onderhoud en de schoonmaak van het gebouw doen we op de meest duurzame manier; schoonmaken gebeurt zonder water, biologisch ipv chemisch. Naar onderhoud toe proberen we zoveel mogelijk te herstellen, te renoveren/refurbishen en bv schilderen met verf van biologische oorsprong. Herinrichting van loges en kantoren gebeurt volgens de principes van circulaire economie, waarbij het af te voeren meubilair/materiaal (afval) als grondstof dienen voor de nieuwe producten. We mikken voor minstens 75% refurbish bij dergelijke herinrichtingen.

©Lien Peters

Naast een jaarlijkse energieaudit door de interne onderhoudsfirma gebeuren er vanuit de eigenaar haalbaarheidsstudies rond hernieuwbare energietechnieken, want in het verleden geleid heeft tot een stookplaatsrenovatie (met directe impact , het installeren van een warmtekrachtkoppeling, de implementatie van een regenwaterrecuperatieinstallatie voor de voeding van het publiek sanitair, het plaatsen van een groendak (naast de bijenkasten op het dak). We blijven bekijken of het haalbaar is (naar investering, naar terugverdientijd en naar potentieel op te wekken energie) om PV-cellen (zonnepanelen) op het dak van AB te plaatsen.
Verder neemt AB 100% groene stroom af, volgens we het verbruik van water, gas en elektriciteit van kortbij op door een uitgebreid telemetriesysteem en bekijken we de volledige relighting van de architecturale verlichting van het gebouw (show-verlichting is bijna allemaal al omgeschakeld naar duurzame LED-verlichting) en plaatsen we bewegingsdetectoren in plaats van schakelaars om geen licht te laten branden waar nodig.


Organisatie

We zetten hard in op de mobiliteit van onze werknemers, met oa het feit dat AB over 1 wagen beschikt, die louter voor artiestenvervoer gebruikt wordt; we brengen in kaart hoe onze werknemers naar het werk komen en proberen openbaar vervoer en verplaatsing per fiets maximaal te stimuleren. Collega’s kunnen voor boodschappen in Brussel gebruik maken van de AB-fiets met aanhangwagen. Door de interne werking beschikken alle collega’s over de nodige flexibiliteit om thuis te werken, waarbij een voordeel is dat een verplaatsing naar Brussel en terug uitgespaard wordt.
Verder proberen we ook op evidente te verduurzamen taken als schoonmaak waar we in plaats van ecologische (maar wel chemische detergenten) schoonmaakproducten overgeschakeld zijn naar pH-neutrale schoonmaak op basis van enzymen (probiotica) waarbij er extra aandacht is voor het leefmilieu en waarbij we met een minimum aan water poetsen. Afval inzamelen doen we volledig gescheiden met aandacht voor extra fracties als plastic folie en proberen we het gedeelte restafval zoveel mogelijk te verkleinen. Oude elektronica en apparatuur worden via deelsystemen gratis aangeboden aan de culturele sector in en rond Brussel en aan particulieren via sociale media. Hierdoor sparen we enkele afvalcontainers per jaar uit.
En naast het behalen van het label Ecodynamische Onderneming hebben we een eigen doelstelling die inhoudt dat elke 2 jaar onze ecologische voetafdruk met 5% moet dalen. We berekenen deze elke 2 jaar volgens een calculator en vergelijken met de historische data.

AB hoopt dat dergelijke ecologische en duurzame initiatieven de sector, publiek, artiesten en crews, leveranciers en contractors, en bij uitbreiding heel Brussel inspireert om net dat beetje extra te doen.

We gebruiken technologieën, zoals cookies, om je surfervaring makkelijker te maken, om sociale mediafuncties te bieden (zoals het vertonen van YouTubevideo’s) en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde sociale media-, en analysepartners.
Meer informatie