Ecodynamisch ondernemen

AB heeft een hart voor muziek én voor onze planeet. Duurzaamheid is een doorslaggevende factor in al onze beslissingen. Door ook bij onze artiesten, medewerkers, publiek, commerciële partners en leveranciers milieubewuste keuzes te stimuleren, willen we onze ecologische voetafdruk om de 2 jaar met 5% doen dalen. Van seizoensgebonden en biologische producten in de keuken, herbruikbare bekers in de zaal tot bijen op ons dak: AB hoopt bij te dragen aan een beter Brussel, Europa en een leefbare wereld zodat ook volgende generaties kunnen genieten van een magische concertavond in AB.

eco dynamische onderneming

Op het vlak van duurzaam ecologisch beleid is AB uitgegroeid tot een culturele organisatie die in het dagelijks beheer expliciet rekening houdt met het milieu via een stapsgewijze verbetering op alle milieucriteria om op die manier onze negatieve impact zo beperkt mogelijk te houden. 

Ancienne Belgique werd in 2014 voor de vierde maal gehonoreerd in het kader van het ecodynamisch ondernemen en kreeg als eerste culturele organisatie binnen het Brussels Gewest hiervoor 3 sterren als erkenning.
De belangrijkste positieve punten bij de beoordeling van de jury waren:

Ledverlichting

Een goede motivatie en betrokkenheid van de personeelsleden bij de milieuaanpak. Een grondige periodieke studie van de ecologische voetafdruk van onze activiteiten. Veel vernieuwende acties rond het thema mobiliteit, zoals het opzetten van een samenwerking met de MIVB en het verspreiden van de dienstregeling van het openbaar vervoer in real time via interne beeldschermen met als gevolg dat het autogebruik in 5 jaar tijd met 11% is afgenomen. Optimalisering van het energieverbruik (gas, elektriciteit, water) bij elk evenement dankzij een gecentraliseerd beheer via computersoftware wat leidde tot een besparing van 15.000€/jaar. Acties voor de energievermindering: energieaudit, renovatie van de loges, software voor de simulatie en het ontwerp van de concert- en evenementenverlichting. Initiatieven voor afvalvermindering en sorteren van afval, herbruikbare bekers, drastische vermindering van de pmd afval door over te schakelen naar een postmix systeem voor de verdeling van frisdranken, gebruik van bij voorkeur digitale publiciteit, etc…

AB Bees

In de toekomst willen we onze gehele productieketen en werking verder en diepgaand verduurzamen met specifieke aandacht voor circulaire economie en verdere maatregelingen nemen om het gebouw en onze werking te verduurzamen binnen verschillende relevante domeinen door bijvoorbeeld in te zetten op regenwaterrecuperatie, het plaatsen van een warmtekrachtkoppelingsinstallatie, het voorzien van een groen dak voor onze bijenkorven, meer vegetarische voeding aan te bieden in ons aanbod, een samenwerking opzetten met de NMBS naar analogie met de MIVB, volledige overschakeling op LED verlichting zowel voor de showverlichting als de architecturale verlichting.