Kükl's Onrustige 10 (of meer)

Antony & The Johnsons
‘The Great White Ocean’

Track gemaakt voor Prada (check: www.prada.com) die niet op de te verschijnen EP ‘Another World’ zal staan. Bloedmooi. Of wat u verwacht?

Mary-Anne Hobbs

‘Evangeline’ (Planet Mu Records)

De godin van de dubstep slaagt weer toe. Na haar fameuze compilatie ‘Warrior Dubz’ gaat deze BBC-dame annex DJ alweer een stap verder. Naast usual suspects als Wiley, Pinch en Shackleton smokkelt ze ook tracks van Flying Lotus, Claro Intelecto (het alterego van Mark Stewart) en de zinderende noise van Ben Frost binnen.

Dan Le Sac vs Scroobius Pip

Nope, we hebben hun album ‘Angles’ (in de Us uit via Strange Famous Records, het label van Sage Francis) nog niet gehoord, maar we zijn verslaafd aan hun tracks op MySpace. Hun singles ‘Thou Shall Not kill’ (die lyrics!), ‘The Beat That My Heart Skipped’ en nu ‘Letter From God To Man’ kent u al. Ook de rest is rap uit Essex op zijn origineelst.

Dj Mujava
‘Township Funk’ (12”, Warp Records)

Warp wordt volgend jaar 20 en dat zal u geweten hebben. Verwacht u aan een stroom van releases. De straffe Pivot is net uit, Gang Gang Dance volgt alsook Squarepusher en deze 21-jarige Zuid-Afrikaanse Dj Mujava. Infectious dance met echo’s van LFO en de oude Warp-sound.

Squarepusher

‘Just A Souvenir’ (Warp Records)

Pas uit eind oktober, maar snippets zijn nu reeds te beluisteren via www.bleep.com. Jenkinson’s jazzy drum ’n bass klinkt opnieuw bijzonder organisch en nog steeds herkenbaar uit de duizend. En binnenkort zelfs - voor de eerste maal – live in België!

Emiliana Torrini
‘Me And Armini’ (Rough Trade)

Oh ja: Kükl is fan van Emiliana. En van haar sproetjes! Maar bovenal van dit derde (relatief uptempo) album dat zondermeer haar doorbraak zal betekenen en ze in de league van pakweg Feist of Joan As Police Woman zal katapulteren.

Psapp
‘The Camel’s Back’ (Domino Recording Co.)

Psapp maakt nog steeds de mooiste rammelende knutselpop die er bestaat. Klein gemis: op al hun releases sierden poezen en speelde de imaginaire kattenband The Fucking Brilliants mee. Nu moeten we het doen met één verdoken vis met snorharen in de inlay. En check hun MySpace: enkel zij hebben de mooiste MySpace vrienden.

Mógil
‘Ró’ (Radical Duke)

Verstilde Ijslandse pracht – met genoeg defaults - op het Radical Duke label van DAAU met o.a. Hilmar Jensson (die samen met Kira Kira het Kitchen Motors collectief runt).

Ignatz
‘III’ (K-raa-k)³

Bram Devens is uniek in het Belgische muzieklandschap. Zijn desolate - bijna akelig - uitgepuurde blues is zondermeer pakkend en op ‘III’ lijkt hij helemaal zijn draai gevonden te hebben.

William Fitzsimmons
‘The Sparrow And The Crow’

Iron & Wine en Sufjan Stevens fans: u gaat voor deze multi-instrumentalist (eveneens uit Illinois) vallen. Check zijn tracks op MySpace en u bent verslaafd. Helemaal.

Een selectie uit Kükl (met favoriete tracks, commentaar en live proeverij) is maandelijks te beluisteren via FM Brussel (98,8 of www.fmbrussel.be) in het programma Mute.  Of via deze link

Ander nieuws