Domino Dag 1 : Werkelijk Opmerkelijk

“Hi Kurt”. Wow, ik schrik me rot als ik in de namiddag op een robuuste man bots in de inkomhal van de AB. Alvast een early bird die op Domino is gearriveerd én gespot. Het is niemand minder dan Mark Lanegan. Hij is met The Gutter Twins al een dagje vroeger te Brussel aangekomen en maakt handig van de wasmachines van AB gebruik om er een heuse laundry day van te maken. Rock ‘n’ roll? Het bestaat. Als u dit weekend in de pers leest dat Mark Lanegan een frisse indruk naliet, dan weet u alvast waarom.

Hey, daar is de volgende bekende: Rasmus Stolberg, nog immer dun ‘besnort’ en spilfiguur annex regelneef van het feilloos intrigerende Deense Efterklang. We vallen elkaar in de armen want zijn geen onbekenden voor elkaar. Efterklang stond hier reeds in ’05, eveneens in het kader van Domino. Verbroederen deden we ook op het Deense Spot-festival en lunchen deden we tijdens zijn vorige perstrip naar aanleiding van zijn jongste album ‘Parades’. Respect Rasmus! Zijn label Rumraket (het Deens voor ‘ruimteraket’) is inmiddels flink uit de startblokken geschoten. Als ik hem vertel dat ik hou van de symboliek van de labelnaam waarbij hij jonge acts als het Zweedse Taxi Taxi! (of de jonge versie van CocoRosie), Slaraffenland en Erik Levander een mooie lift off geeft reageert hij raar. “Ah, I’m actually not pleased by the name. It doesn’t mean anything”. Waarop hij vervolgt: “Ah, maar dan gebruiken we gewoon in de toekomst jouw uitleg”. Graag gedaan Rasmus en dank voor je goede smaak. Want het door hem uitgekozen talent is (werkelijk) opmerkelijk. Peter Broderick (eveneens aktief in Efterklang) brengt binnenkort op Type Records (twee jaar geleden te gast op Domino en hopelijk te gast met hun artwork op onze expo volgend jaar) zijn album ‘Float’ uit en Our Broken Garden is inmiddels getekend door Bella Union, het label van Robin Guthrie en Simon Raymonde van wijlen Cocteau Twins. Ik laat tot slot Rasmus nog wat beelden zien van ons outdoor festival de Feeërieën dat eind augustus in het Warandepark plaats vindt. Hij vindt de lokatie fantastisch en bevestigt on the spot. “We’ll be there”. Meer dan welkom Efterklang, zeker na zo’n  (alweer) straffe indringende liveset op Domino gisterenavond.

Nog meer Scandinaven …David van het Zweedse Library Tapes loop ik in de backstage tegen het lijf. Hij is al een kleine week vroeger afgezakt naar AB om de sfeer van het Domino-festival op te snuiven en meteen een aantal van zijn favoriete bands aan het werk te zien. Openen zal hij volgende week doen voor (man of vrouw, aan u de keuze) Baby Dee. Benieuwd!

Dag één en de kop was er meteen af met niet minder dan 7 acts die de revue passeerden. Daarvan traden er vier aan in het kader van de cassette-avond. Het Gentse (K-raa-K)³ trad op als curator en inviteerde vier acts die tapes als geluidsbron gebruikten of acts die met het tape-circuit vergroeid zijn. Opvallendste passage was die van Nonhorse. Een neuroot die met twee cassettedecks, een mengpaneel én effectpedalen furieus (zijn met felle kleuren bespoten) cassettes loopte, vertraagde of simpelweg op zijn microfoon smeet om indringende effecten te bekomen. Nog knapper beeld: de dj’s van dienst die avond waren The Zonder Dudes… die dj’-den met drie Walkman’s én dito effecten, hun cassettes graaiend uit een schoendoos.

De kop er af? Yes indeed! Tot slot: nog veel nieuwtjes te melden over Dennis Tyfus, Alela Diana, Adam Green én Joan As Police Woman. Maar als we dat nu gewoon eens pesterig tot morgen houden… Ja, waarom niet?

Ander nieuws