Bloggerieën - avond 1

Toegegeven: nu breekt eindelijk de zon door na al die miezerige donkere weken en dan kiest AB resoluut voor een Ijslandse avond. Dat is zowaar het lot tarten.

En ook toegegeven: naamsgewijs was de line up van de openingsavond er een om uw tanden op kapot te bijten. Zowaar familiale tongue twisters die Ólöf Arnalds en Ólafur Arnalds. Zelfs die hard muziekkwissers zouden hier over vallen.

Maar het was er kwa opkomst wel meteen knal op. Véél volk en zoals gewoonlijk een zéér attentief luisterpubliek. Zonder dat iemand het doorheeft is pianist Ólafur Arnalds inmiddels een waardige headliner geworden. Yep, het gaat inderdaad nog steeds goed met de Ijslanders. Sigur Rós was zowel headliner op Rock Werchter als Pukkelpop, het eerder door AB en Bozar georganiseerde Ijslandfestival Iceland Airwaves was een groot succes, kunstenaar Olafur Eliasson haalde het zelfs tot in het New Yorkse Moma en net vandaag kregen we de melding dat de show van de Ijslandse Emiliana Torrini te AB helemaal uitverkocht is.

We zagen Ólafur voor het eerst in ’07 tijdens een instore gig te Rekjavik in 12 Tonar, een indie platenwinkel van het gelijknamige toonaangevende Ijslandse platenlabel. Inmiddels toerde hij dit voorjaar nog 3 weken doorheen de US, speelde hij in Londen voor een 1000-koppig publiek in de prestigieuze Barbican en nu ook in België voor ongezien veel volk. Zijn verstilde pracht (piano, strijkers en elektronica) pakte meteen het publiek in dat ademloos toekeek. Zelfs de natuur bezweek voor zoveel menselijke schoonheid. Het was trouwens een blij weerzien met Ólafur. Ijslanders zijn van nature nogal gesloten, maar na een aantal ontmoetingen ontdooien ze heel snel. Bij mans tweede album (gepland voor volgend jaar) is hij alvast zéér welkom te AB.

Ook heel blij om haar te ontmoeten: nichtje Ólöf Arnalds die met ‘Viđ Og Viđ’ een van de mooiste platen van ’07 heeft uitgebracht. Helaas enkel verkrijgbaar in Ijsland of mondjesmaat via import. En dat is jammer want fans van Joanna Newsom zouden hier volledig voor overstag gaan. We hadden reeds getracht om haar eerder dit jaar over te halen naar België tijdens het Iceland Airwaves festival, maar toen was Ólöf hoogzwanger. De tweede poging lukte dus wel. Zichzelf slechts begeleidend op gitaar - waaronder een kleine gehuld in gordeldierhuid (Ólöf: “What a nice afterlife”) - pakte ook zij iedereen naadloos in. Ook al was het niet meteen haar beste set en miste ze soms wat focus. Haar uitgepuurde Ijslandse folksongs doorspekte ze zowaar met een versie van ‘I’m On Fire’ van Bruce Springsteen en een Johnny Cash-song. Haar beste nummers uit ‘Viđ Og Viđ’ liet ze echter onaangeroerd. Tevreden Ólöf? “This is the most amazing place I’ve ever played”. Dank u Ólöf.

En hadden we het daarnet niet over Emiliana Torrini? Yep, dit najaar speelt ze in onze intieme ABClub. Later deze maand brengt ze ‘Me And Armini’ uit, haar uiterst knappe tweede album voor Rough Trade dat zondermeer haar doorbraak zal betekenen. Emiliana landde maandagavond voor een persdag in Brussel, maar haalde net niet de Feeërieën. Wel zakte ze die avond flink door met haar vriendin Ólöf. Daar was tijdens de lunch met haar niets van te merken. Met haar fonkelende pretoogjes vertelt ze gretig over haar liefde voor boeken, de Aziatische keuken en haar liefde voor Gollum uit Lords Of The Rings. Ijsland? We love you! Op naar avond 2 met de focus op jazz… Eens kijken hoe het genre er sinds 1917 - toen de eerste jazzplaat uitkwam – aan toe is…

Ander nieuws