Feeërieën 2019

26-30 augustus

Deel Tweet

Feeërieën 2019: welkom in onze muzikale outdoor wünderkammer

Welkom op alweer de 16de editie van ons jaarlijks outdoor feeëriek festival de Feeërieën! Met enige trots openen we ook dit jaar opnieuw de deuren van onze muzikale wünderkammer. En die bruist, verbaast, beroert, verbindt en verwondert. Want op welk festival vind je in één trek hyperkinetische footwork uit Chicago, opzwepende discofunk uit Somalië, Turkse psychedelica, een sopraanstem waarvan onze adem stokt, een Ethiopische harpiste die op ‘King David’s Harp’ speelt, een mannenkoor die de sfeer van Kurt Weill oproept én een streep doorleefde Afro-Amerikaanse poëzie? Inderdaad!

De Feeërieën deelt ook graag haar open blik op de wereld. En dat mag u vrij letterlijk nemen, want we verwelkomen niet alleen acts uit de Angelsaksische wereld, maar ook artiesten uit het Midden-Oosten (Egypte en Libanon) en vanuit  Afrika (Somalië en Ethiopië). Zo nemen we je - onder de noemer Somali Night Fever - mee op een warp back in time naar de Somalische hoofdstad Mogadishu in de jaren ’70-’80 met daarbij een glansrol voor de door disco en funk geïmpregneerde Dur Dur Band. De band ontvluchtte begin ‘90 het land naar aanleiding van een burgeroorlog maar werd recentelijk in Londen opnieuw opgericht.

Opvallend: Feeërieën presenteert dit jaar veel Belgische premières. Zo speelt voor het eerst Nérija ten dans in België. Zeg maar het Londense jazz monsterverbond met leden van KOKOROKO, Maisha, SEED Ensemble en Nubya Garcia! Hun debuut verschijnt dit jaar op Domino Recording waarop goed volk huist als Arctic Monkeys en Jon Hopkins. Ook de Turkse, in Berlijn residerende, Derya Yildirim plukt uit kersvers werk. Zonet verscheen namelijk haar debuut ‘Kar Yağar’ (lees: ‘De Sneeuw valt’). Met haar begeleidingsgroep Grup Şimşek serveert ze heerlijk hypnotiserende Anatolische psych-pop. Ook de Afro-Amerikaanse activiste Tenesha The Wordmsith – die we kennen van haar werk met Khalab die afgelopen jaar het meesterlijke ‘Black Noise 2084’ afleverde - presenteert haar pakkende debuut ‘Peacocks and Other Savage Beasts’.

Wat niet is, moet je maken en dus presenteert AB dit jaar twee ‘commissioned pieces’.

Zo waren we eerder dit jaar danig onder de indruk van de sopraanstem van Astrid Stockman en haar samenwerking met Innerwoud. Hun epische compositie ‘Elegy IV’ deed ons zelf denken aan het bloedmooie ‘Distant Sky’ uit Nick Cave’s ‘Skeleton Tree’. Meteen vroegen we hen deze samenwerking uit te breiden en aan nieuw werk te sleutelen. Met de in Caïro geboren muzikant/composer Maurice Louca - een sleutelfiguur in de experimentele Egyptische muziekscène – gaan we nog een stap verder. Zo resideert Louca enkele dagen in AB voor de opnames van een gloednieuw album waarbij hij de alliantie aangaat met het uit Libanon afkomstige gezelschap A Trio. Zeg maar: een van ‘oudste’ improvisatie-ensembles uit de Arabische wereld. Een project dat tevens te zien zal zijn in het prestigieuze Londense ICA (Institute of Contemporary Art).

En mogen we tot slot nog trots zijn dat we samen met Kode9, Scratcha DVA & Lady Lykez en Dj Taye samen de 15de  verjaardag vieren van het klassevolle electronica/dance label Hyperdub dat de wereld ooit Burial schonk?

Zoals Funkadelic ooit predikte: ‘Open Your Mind.. and Your Ass Will Follow!’.

Volg Feeërieën 2019

Mis geen enkele Feeërieën 2019 update en beleef het festival mee via:

Facebook pagina Instagram

We gebruiken technologieën, zoals cookies, om je surfervaring makkelijker te maken, om sociale mediafuncties te bieden (zoals het vertonen van YouTubevideo’s) en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde sociale media-, en analysepartners.
Meer informatie