21-25 augustus 2017

Feeërieën 2017

Deel Tweet

Carte blanche – muzikale grenze(n)loosheid – ‘outernationaliteit’

Onlangs tekenden we een zeer rake opmerking op over de inwisselbaarheid van het programma van Europese muziekfestivals. ‘Het product is gemaakt, de magazijnen moeten leeg en de rekken van de supermarkt worden op grote schaal (én op identieke wijze) gevuld.’ Een opmerking die hout snijdt, maar AB kiest met de Feeërieën resoluut voor een niet inwisselbaar programma. De kleinschaligheid, sfeer, ontdekkingsdrang én doorgedreven thematiek per dag laat ons toe karaktervol te programmeren en bakens uit te zetten.

Feeërieën gaat dit jaar echter nog een stap verder en leg ‘het programmatorische kunnen’ in handen van de artiesten zelf. Niet minder dan drie avonden geven we muzikanten volop c a r t e  b l a n c h e:   ze mogen hun eigen droomavond invullen. Het opwindende  en vernieuwende Portugese electronica/dance label Príncipe levert drie van zijn veteranen af: Nidia Minaj, Dj Marfox en Dj Nigga Fox. Het strijkersensemble Echo Collective staat garant voor een heerlijke avond post classical en staat erop het publiek te laten kennismaken met de Brusselse contrabassist/electronica producer Otto Lindholm. De new rising jazz star en drummer Moses Boyd tot slot opteert om twee projecten/identiteiten van zijn kunnen te laten zien: het funky Moses Boyd Exodus en het uitermate spannende duo Binker & Moses die lof oogsten van zowel Jools Holland als Gilles Peterson.

M u z i k a l e   g r e n z e (n) l o o s h e i d zit al langer verweven in het DNA van de Feeërieën en het blijft ook een prioriteit bij het on board halen van artiesten. One-trick ponies mogen zich onthouden. De meeslepende touaregblues van Mdou Moctar klinkt niet reactionair, maar eerder – google maar even de superbe met auto tune ingezongen track ‘Tahoultine’ – alsof Kanye West het hen had ingeseind. Het Portugese Príncipe label is in wezen hedendaagse techno en house maar krijgt een unieke en uitermate Zuiderse warme touch door hun fusie met Afrikaanse genres als het energieke kuduro (Angola), kizomba (Angola) en funaná (Kaapverdië). Moses Boyd gaat zowel met jazzmuzikanten als electronica grootheden in zee als Four Tet en Floating Points. Echo Collective interpreteert op unieke wijze zowel Radiohead als black metal pionier Burzum.

We surfen zoals de afgelopen jaren even vlot over alle genres heen. Van post classical over jazz. Van electronica/dance over global sounds tot pure songwriterspracht. Maar het lijkt bovenal of ook de landsgrenzen helemaal zijn weggevallen. Veel artiesten op het programma zijn een typisch ‘product’ van de hedendaagse ‘o u t e r n a t i o n a l e’ generatie: artiesten die (tijdelijk) opereren/resideren vanuit/in een land dat niet hun vaderland is. Dj Nigga Fox is werd geboren in Angola maar woont in Lissabon (Portugal).  Príncipe-labelgenoot Nidia Minaj werkt vanuit Bordeaux, heeft Portugese roots maar haar wortels gaan terug tot Kaapverdië en Guinea-Bissau. De groep van de Turkse zangeres Derya Yildirim bestaat uit muzikanten met roots in Turkije, Duitsland, Frankrijk, Italië en Engeland. Maar niemand woont per definitie in zijn/haar land van afkomst. De in Brussel geboren Otto Lindholm spant de kroon: ‘I have a Belgian mother and my father is (White) Russian with a Dutch passport who grew up in Indonesia/India his whole life. My ancestor Otto W. Lindholm was Finnish (Finland was part of the Russian empire). In other words I'm a real Zinneke.’

Laaf u alvast aan die opwindende muzikale smeltkroes. Uw ziel kan er alleen maar rijker van worden.

Sponsors

 

Goed doel: Hongersnood 12-12

Meer dan 1 miljoen kinderen in Zuid-Soedan, Jemen, Somalië en Nigeria lijdt honger. De lidorganisaties van het Consortium 12-12 (o.a. Unicef, Dokters van de Wereld en Oxfam) zijn aanwezig in de getroffen landen en gooien alles in de strijd om de bevolking te helpen. 

We willen als AB samen met ons publiek de actie Hongersnood 12-12 mee ondersteunen. Tijdens Feeërieën kan je jouw bekergeld doneren ten voordele van dit goede doel of een gift achterlaten in de collectebussen op het festivalterrein.

Samen kunnen we het verschil maken, samen werken we aan #ABetterworld.

“Met de Ancienne Belgique mogen samenwerken is voor ons een hele eer. Gedurende enkele maanden zullen vanuit het historische hart van Brussel noten klinken voor een Betere Wereld. Echt tof dat jong en oud solidair willen zijn met #Hongersnood1212.” – Erik, directeur van Consortium 12-12

 

Ook ONE is aanwezig op het festivalterrein

ONE is een internationale organisatie met bijna acht miljoen leden over de hele wereld, mede-opgericht door Bono. Wij voeren campagnes en lobbyen om extreme armoede en vermijdbare ziektes uit de wereld te helpen. ONE voert vlijmscherpe grassrootscampagnes en werkt samen met politieke leiders om méér te doen in de strijd tegen aids en andere vermijdbare ziektes, méér te investeren in landbouw en voeding, en méér verantwoording af te leggen aan hun burgers en corruptie te bestrijden. De strijd tegen extreme armoede draait niet om liefdadigheid, maar om rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. Lees meer op www.one.org.

Wij geloven dat extreme armoede en genderongelijkheid hand in hand gaan, daarom zeggen we:  “Armoede is Seksistisch”. Nergens ter wereld hebben meisjes en vrouwen dezelfde rechten als mannen en nergens is dit duidelijker dan op het vlak van onderwijs: 130 miljoen meisjes gaan vandaag niet naar school. Dit jaar voeren we campagne om te verzekeren dat leiders weten dat alle meisjes tellen - #GirlsCount. Tel met ons mee op Feeërieën, of online op girlscount.one.org.

 

Lees meer Lees minder

Feeërieën 2017 nieuws

Win een VIP arrangement voor Feeërieën 2017!

Win een VIP arrangement voor Feeërieën 2017!

Lees
Stories

Mobiliteit

Onze concerten stoppen meestal om 22u30: zo geraak je nog thuis met de laatste trein!

Plan je route

Honger voor het concert?

Eet iets in ons AB Café & Resto. Smakelijk!

Reserveer je tafel

Bestel nu al je drankjetons

Zo hoef je niet aan te schuiven maar kan je meteen naar de bar.

Bestel

We gebruiken technologieën, zoals cookies, om je surfervaring makkelijker te maken, om sociale mediafuncties te bieden (zoals het vertonen van YouTubevideo’s) en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde sociale media-, en analysepartners.
Meer informatie