22-26.08.2016

Feeërieën 2016

Deel Tweet

Terwijl de roep om de landsgrenzen van Europa te sluiten steeds groter wordt, plukken de Feeërieën net volop de vruchten van diezelfde grenzenloosheid. Cultuur - de duurzame en vaak ongrijpbare ziel van een volk - vaart er wel bij dat artiesten wereldwijd uitzwermen en zich laten inspireren door andere, al dan niet westerse, culturen.   Melanie De Biasio heeft Italiaanse roots, groeide op in Charleroi, maar noemt Brussel haar thuisstad. Fulco Ottervanger (die naam!) heeft zijn wortels in Nederland, maar passeerde tijdlang via Brussel voor hij zich met het inventieve jazzgezelschap De Beren Gieren in Gent nestelde. De snijdende grime van Kamixlo kwam tot volle wasdom in Brixton, maar zijn roots liggen in Chili. De roots van zowel Sons Of Kemet-frontman Shabaka Hutchings als de Parijse pianist Chassol zijn terug te traceren tot de Caraïben. Beiden maken nu mooie sier in respectievelijk Londen en Parijs. En wat te denken van het Algerijnse Imarhan? Hun fysieke thuisbasis is de Zuid Algerijnse stad Tamanrasset, maar hun spirituele thuis is de toeareg gemeenschap waarin ze wonen die haar roots heeft in Noord Mali.

Kortom: interculturaliteit is geen loos begrip. Meer zelfs: het zou een karaktertrek moeten zijn van elk zichzelf respecterend festival.

Muzikale thema’s als houvast in het ‘onbekende namen’-bos

Imarhan, Sky H1 of Ian Willam Craig zeggen u niet meteen iets? Eerlijk? Tot voor enkele maanden hadden ook wij nog nooit van deze boeiende artiesten gehoord. Maar in die tussentijd raakte hun muziek ons fel en willen wij net die muzikale liefde met u delen. Om het u bovendien net iets handiger te maken, loopt er bewust elke dag een rode draad doorheen het programma. Of het nu vokale pracht, een eerbetoon aan de muzikale legende Moondog, global sounds, jazz of elektronica is: take your pick!

Maandag 22.08 staat vokale pracht centraal met de strafste stem die de jongste jaren is opgestaan in België en zelfs door Eels op handen wordt gedragen: Melanie De Biasio. Ronduit een ontdekking is de Canadese operazanger Ian William Craig die zijn stem vervormt met reel-to-reel tapes en vaak omschreven wordt als ‘Bon Iver meets William Basinski’.

Naar aanleiding van wat de 100ste verjaardag had moeten zijn van Moondog – ‘The Viking of 6th Avenue’ – zetten we op dinsdag 23.08 een heus eerbetoon op voor deze muzikale legende die zowel geeërd wordt door Daniel Lanois, Elvis Costello als Antony & The Johnsons. Het Antwerpse Condor Gruppe zorgt voor een heerlijke eigen insteek, twee leerling/muzikanten van wijlen Moondog zorgen voor historisch correcte interpretaties.

Woensdag 24.08 trekken we de kaart van global sounds: opwindende wereldse klanken zoals die van het Algerijnse Imarham met een nieuwe kijk op Toeareg-muziek voor Tinariwen-adepten. Openen doet de absolute revelatie – zien is geloven! - Sons of Kemet. Hun ronduit hypnotiserende muziek vertrekt vanuit jazz, maar kent evenzeer Caraïbische als Afrikaanse invloeden.

Meer jazz? Ja! Donderdag 25.08 presenteren we de verstilde jazz van De Beren Gieren – met als spil pianist Fulco Ottervanger – die onverwacht de nodige stoorzenders inbouwen. Chassol op zijn beurt zal wereldwijd doorbreken op het moment dat Frank Ocean’s nieuwe album uitkomt waaraan hij volop heeft meegewerkt. Zijn eigen ‘ultrascores’ (live begeleiding met interactieve beelden) imponeerden reeds menigeen.

Vrijdag 26.08 tot slot heerst grime en experimental bass. Dansbare elektronica troef dus waarbij Visionist als curator opdraaft en artiesten presenteert van zijn eigenste label Codes.

Tot slot: wees lief voor de bomen. Ze bestaan al langer dan u (én de generaties voor u).

sponsors

 

Lees meer Lees minder

Feeërieën 2016 nieuws

Steun samen met AB Vluchtelingenwerk Vlaanderen

AB geeft Vluchtelingenwerk Vlaanderen een duwtje in de rug en zamelt geld in voor de rechten en het onthaal van mensen op de vlucht.

Lees
Goed doel
Zo klinkt Feeërieën 2016

Wij verzamelden alvast enkele van de mooiste deuntjes en kreuntjes in een fantastische playlist.

Lees
Stories

Mobiliteit

Onze concerten stoppen meestal om 22u30: zo geraak je nog thuis met de laatste trein!

Plan je route

Honger voor het concert?

Eet iets in ons AB Café & Resto. Smakelijk!

Reserveer je tafel

Bestel nu al je drankjetons

Zo hoef je niet aan te schuiven maar kan je meteen naar de bar.

Bestel